Висок интерес към консултациите за ваксините срещу COVID-19 отчитат на безплатния телефон 0800 14 515

2065
Висок интерес към консултациите за ваксините срещу COVID-19 отчитат на безплатния телефон 0800 14 515
Снимка: iStock/Guliver

На повече от 3000 обаждания са отговорили медицинските специалисти на безплатната телефонна линия за пациенти с хронични заболявания 0800 14 515 от 1 януари до 25 февруари 2021 г. Линията е създадена от Националната пациентска организация. VIVACOM обезпечава безплатните обаждания, а платформата за обслужване на линията се предоставя в партньорство с CallFlow.

За близо година повече от 6400 българи са потърсили консултация и информация във връзка с хроничното си заболяване в условията на пандемия от COVID-19. Телефонът работи всеки работен ден от 9.00 до 18.00 ч.

Значителен интерес (65%) от обажданията са към епидемиолозите и имунолозите на линията, които консултират безплатно за процеса на ваксиниране у нас. Специалистите дават съвети на пациентите основно за това при кои заболявания е подходящо ваксинирането и при кои е добре да се въздържат пациентите от ваксинация. Много от въпросите, свързани с ваксинирането, са насочени към организацията на процеса. Пациентите питат за потенциалните странични ефекти от ваксините, предлагани у нас, както и за последващото наблюдение за имунния отговор от ваксинирането.

Къде можете да пътувате в момента: Страни, отворени за ваксинирани туристи

След Румъния, Исландия, Полша, Молдова, Сейшелите и Мавриций (Тайланд все още обмисля хода), все повече страни обявяват, че ще позволят...

Търсени са и безплатните телефонни консултации с двамата специалисти, които предоставят информация за лечението в домашни условия на COVID-19. Най-честите задавани въпроси към тях са свързани с овладяването на инфекцията у дома, както и кой е точният момент за постъпване в лечебно заведение. Линията често се използва от хора без личен лекар и здравни осигуровки, които нямат формален достъп до здравната система.

Увеличава се броят и на обажданията към екипа от психолози, който отговаря на тел. 0800 14 515. Повикванията са свързани основно с прояви на тревожност, развитие на паник атаки, както и обостряне на пациенти с клинични прояви на психично страдание. Консултации търсят и социално слаби българи, които имат нужда от съдействие пред социалните служби и институциите за получаване на топла храна, подслон или средства за лекарства.

Близо 200 са обажданията съм ендокринолозите на телефонната линия, към които се обръщат основно пациенти с диабет, които контролират заболяването в домашни условия. Една от причините да търси телефонно консултиране е, че пациентите с диабет са в рисковата група от инфектиране с COVID, при които е възможно и по-трудно протичане на болестта, причинена от вируса, коментират експертите. Пациентите се интересуват основно от въпроси, свързани с приема на терапия в домашни условия, както и за мерките за безопасност и предпазване от инфекция. Кардиолозите и пациентските консултанти в онкологията, които също предоставят информация на тел. 0800 14 515, коментират с пациентите възстановяването от COVID и ефектите върху общото здраве на онкологичните и кардиологичните пациенти, както и достъпа до здравни грижи в условията на пандемия.

На 0800 14 515 се предоставя и информация за пациентки относно рака на маточната шийка, който е едно от съвременните предизвикателства у нас. Заболяването е напълно лечимо, установено навреме, и по тази причина консултациите са насочени към превенцията, изследването и доказването на диагнозата, както и последващото лечение на онкологичното състояние, ако се стигне до такова.

Безплатна национална телефонна линия за подкрепа

Дискусията за ваксинационните паспорти

Докато ваксинациите набират скорост по целия свят, идеята за „ваксинационен паспорт” придобива все по-голяма популярност с...

Отскоро стартира и безплатна национална телефонна линия за предоставяне на психологическа подкрепа и актуална информация, свързана с COVID-19. Линията е създадена от Българския червен кръст, а VIVACOM обезпечава безплатните обаждания на гражданите.

На телефон 0800 11 466 гражданите ще могат да се свържат безплатно и конфиденциално с консултанти на БЧК. Те ще предоставят възможност за връзка с квалифициран психолог и информация относно дейностите на организацията и актуалните противоепидемични мерки. Технологичната подкрепа от страна VIVACOM е в рамките на участието на компанията в Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК.

„Задачата ни като организация е да достигнем до възможно най-много засегнати от пандемията граждани. Контактният център в Пловдив е още един начин, по който по-лесно ще постигнем тази цел, и за нас е огромна радост да обявим началото на неговата дейност. Вярваме в професионализма и богатия опит на консултантите си и призоваваме всеки, който има нужда да сподели безпокойството си, да ни потърси“, сподели председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

„VIVACOM продължава да следва своята политика от началото на пандемията и да предоставя навременна подкрепа за подпомагане на обществото в условията на продължаваща здравна криза. Убедени сме, че горещата телефонна линия ще допринесе за намаляване на стреса от пандемията,“ каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM. 

На уебсайта на Българския Червен кръст може да бъде открит и национален чат за първа психологическа помощ, от който могат да се възползват всички граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Vivacom със селекция от исторически филми в EON Видеотека за 3 март

Рекорден брой проекти в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Vivacom предоставя свободен достъп до хитовото съдържание на НВО за клиентите на EON

Vivacom разширява покритието на 5G високоскоростен интернет за дома в 7 града

Vivacom представя новата EON Видеотека с модерен интерфейс и над 30 000 заглавия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide