10 слабо познати метода за облекчаване на стомашния дискомфорт

5996
10 слабо познати метода за облекчаване на стомашния дискомфорт
Снимка: iStock/Guliver

Всеки от нас се е сблъсквал със стомашни проблеми и дискомфорт. Те могат да се породят от различни причинители.- храна, менструални крампи, стрес, непоносимост към лактоза, киселинен рефлукс, гастрит и т.н. Голяма част от тях не са рискови и преминават по-бързо, но вече не е нужно да приемате медикаменти за облекчаване на състоянието си. Представяме ви няколко малко известни натурални методи, с които да се справите със стомашния дискомфорт.

Натурални методи за облекчаване на стомаха

Кайенски пипер

Лютият червен пипер облекчава болките в корема по няколко начина. На първо място, той е натурален анестетик и понижава болката, както и киселинноста. Елиминира различни бактерии и спомага при пептична язва. Друга полза от него е, че спомага за по-лесното усвояване на храната. Но трябва да го консумирате в комбинация с други храни.

При неспокоен стомах, хапвайте тези храни, за да се почувствате по-добре

Йога

Ползите от йогата са многобройни, а една от тях е благотворното влияние върху перисталтиката и храносмилането. Практикуването на йога може дълготрайно да понижи стреса, който причинява и синдром на раздразнените черва. Против подуване и газове може да практикувате асаната “Апанасана” или поза, в която коленете са прегърнати и допрени до гърдите ви. За успокояване и тонизиране на стомаха легнете по гръб и се усукайте встрани.

Джинджифил

Тази суперхрана има влияние върху всички аспекти от здравето ни, включително и върху работата на стомаха. Понижава възпаленията. Спомага за по-доброто храносмилане и усвояване на повече хранителни вещества. Отпуска чревния тракт и действа против газовете.

Горчица

Колкото и странно да ви звучи, ако ежедневно към храненията си хапвате по една супена лъжица горчица, ще повлияете добре на стомаха си. Горчицата е с антиациден и противовъзпалителен ефект и понижава болката в стомаха.

Това са храните, които НИКОГА да не консумирате на празен стомах

Мента

Ментата и по-скоро ментолът в нея има силни спазмолитични свойства, които облекчават болката и успокояват стомаха. Справя се с почти всеки стомашен дискомфорт - газове, киселинен рефлукс, лошо храносмилане, крампи, гадене, синдром на раздразненото черво и др.

Топли компреси

Топлината в областта на корема успокоява болката и спазмите. Топлите компреси са чудесен начин да намалите напрежението и дискомфорта в тази област.

Газирана вода

Газираната вода съдържа натриев бикарбонат, който неутрализира стомашната киселина и действа чудесно при киселинен рефлукс. Тя насърчава и оригването, което от своя страна ще понижи натрупаното напрежение в стомаха. 

Етерични масла

Такива от мента, джинджифил, черен пипер, босилек, риган, копър, кокос, арган, мента ще облекчат болката, дискомфорта и ще подобрят храносмилането. Нанесете няколко капки в областта около пъпа и масажирайте с нежни движения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com