Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

4101
Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме
Снимка: iStock

Дискомфортът в устната кухина може да се дължи на различни причини. Ако небцето в устата ви боли, важно е да разберете защо се случва това. Само по този начин човек ще може да вземе правилното решение как да действа: да си помогне сам или спешно да се консултира с лекар.

Защо боли небцето в устата

Деликатните лигавици на устната кухина лесно се нараняват и затова най-честата причина за болката е механичната травма на мекото небце. Това може да се случи по време на дъвчене и преглъщане на твърда храна, както и поради изгаряне от гореща храна или напитка.

В други случаи болката се причинява от сериозни заболявания, провокирани от проникването на вируси, бактерии, гъбична флора и др. Само специалист може да отговори на въпроса защо боли небцето в устата. Причините могат да бъдат следните:

Сухотата в устата е първи признак за следните заболявания

- възпалителни заболявания на устната кухина, придружени от болка при преглъщане - тонзилит, възпалено гърло, фарингит, ларингит;

- атрофичен ринит - хронично възпаление на носната мембрана;

- стоматологични проблеми - кариес, пародонтоза, остеомиелит, пулпит и др;

- стоматит;

- левкоплакия - сериозна лезия на лигавицата на устната кухина, която при неправилно лечение може да се превърне в злокачествена форма;

- възпаление на челюстната става в темпоралната област;

- херпес в областта на мекото небце;

- сиалометаплазия - образуване на язви по лигавицата.

Всяко от гореспоменатите заболявания изисква незабавно лечение, което е възможно само след поставяне на диагноза. То трябва да бъде извършено от лекар, тъй като симптомите могат да съвпадат. Самостоятелното лечение не само няма да облекчи болката, но ще я засили и ще доведе до тежки последици.

Паренето на езика е признак за следния проблем!

Кога да отидете на лекар, ако небцето и езикът в устата болят?

Ако знаете със сигурност, че сте надраскали небцето с трохи, рибни или месни кости и че болката е причинена от това, не е необходимо да се консултирате с лекар. Достатъчно е локално лечение с народна медицина. Това може да бъде гаргара с отвари от билки, използване на масло от морски зърнастец и др.

Не се налага по правило специално лечение на термични изгаряния на лигавиците с гореща храна. В този случай небцето и езикът в устата болят, а увредените тъкани просто се нуждаят от време, за да се възстановят от само себе си. Химическите изгаряния обаче се лекуват само в болница, като при всички случаи изискват задължително консултиране.

Самолечението при болезнено небце е недопустимо. Необходимо е да се облекчи болката в процеса на комплексно лечение на основното заболяване.

Болката от горепосочените заболявания трябва да се облекчава в процеса на комплексно лечение на основното заболяване. Дори човек да е запознат с проявите на стоматита, той няма да може самостоятелно да определи естеството му - гъбично или вирусно, а именно това определя избора на антисептични лекарства за лечение.

Антибиотиците са необходими, за да се отървете от инфекциите на орофаринкса, и не трябва да ги предписвате сами. За човек без медицинско образование болезнеността на небцето при възпалено гърло и тонзилит е еднаква, но антибактериалните лекарства може да изискват различни.

Ако само болката в областта на небцето, не е придружена от други симптоми на възпалителни вирусни заболявания, то първата консултация трябва да се получи от стоматолог. Той или ще назначи лечение, или ще насочи към друг тесен специалист - отоларинголог, онколог, специалист по инфекциозни болести и др.

Болката в областта на небцето може да е следствие от травма на лигавицата или симптом на сериозно заболяване. Тя трябва да се лекува изключително от лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com