5 причини за болки в слабините

3889
5 причини за болки в слабините
Снимка: iStock/Guliver

Болката в слабините може да бъде притеснителна и да нарушава ежедневието. Важно е да се разбере, че болката в слабините може да се дължи на различни причини - от леки разтежения до по-сериозни заболявания.

Ето пет често срещани причини за болки в слабините:

Мускулни разтежения и разкъсвания: Болките в слабините често се дължат на разтягане или разкъсване на мускулите на вътрешната част на бедрото и областта на слабините. Този тип травми са особено често срещани сред спортисти, които се занимават с дейности, включващи внезапни промени в посоката, като футбол, баскетбол или спринт. Преумората или неправилните техники за загряване могат да доведат до мускулни разтежения, причиняващи болка, скованост и ограничен обхват на движение в областта на слабините.

Лекар: Усетите ли това на ръката си - имате запушване на кръвоносен съд

Ингвинална херния: Ингвинална херния възниква, когато част от червата или коремната тъкан се изтласкат през отслабена зона в коремната стена в близост до слабините. Това може да доведе до видима издутина или бучка в областта на слабините, както и до болка или дискомфорт, особено при кашляне, вдигане на тежки предмети или напъване по време на изхождане. Ингвиналната херния изисква медицинска помощ, тъй като може да доведе до сериозни усложнения, ако не се лекува.

Проблеми с тазобедрените стави: Проблеми с тазобедрената става, като например остеоартрит, лабрални разкъсвания или натъртване на тазобедрената става, могат да причинят пренесена болка, която се усеща в областта на слабините. Остеоартритът, който включва дегенерация на ставния хрущял, може да доведе до болка в тазобедрената става, която се излъчва към слабините.

Лабралните разкъсвания, които засягат хрущяла, покриващ тазобедрената става, също могат да причинят болка в слабините, често придружена от усещане за щракане или блокиране на тазобедрената става. Засягането на тазобедрената става възниква при необичаен контакт между тазобедрените кости, което причинява болка и скованост в областта на слабините и тазобедрената става.

Ако се събуждате с болки в бедрата, това може да е симптом на...

Спортна херния (атлетична пубалгия): Спортната херния, известна също като атлетична пубалгия, е състояние, което се характеризира с хронична болка в слабините при спортисти. За разлика от традиционната херния, спортната херния не включва видимо издуване или изпъкване. Вместо това тя е резултат от повтарящ се стрес или прекомерно натоварване на мускулите и сухожилията в областта на слабините, което води до микроразкъсвания и възпаления. Спортните хернии могат да бъдат трудни за диагностициране и за правилна оценка може да са необходими образни изследвания, като например ядрено-магнитен резонанс.

Пикочо-полови заболявания: Болката в слабините може да бъде свързана и с различни пикочно-полови заболявания, като камъни в бъбреците, усукване на тестисите или инфекции на пикочните пътища или репродуктивните органи. Камъните в бъбреците, които представляват твърди отлагания, образуващи се в бъбреците, и могат да се пренесат в пикочните пътища, могат да причинят силна болка в слабините, която се излъчва към слабините. Усукването на тестисите - спешна медицинска помощ - включва усукване на семенната връв и изисква незабавна намеса, за да се предотврати увреждане на тестисите. Инфекциите на пикочните пътища (ИПП), както и инфекциите на простатата или епидидима, също могат да причинят дискомфорт или болка в областта на слабините.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com