Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

7482
Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?
Снимка: iStock

Не е необходимо да се страхувате, ако имате спукан съд в окото си. Разбира се, това не е много приятна гледка, но тя може да бъде причинена от съвсем безобидни причини. Необходимо е да разберете какво е свързано със зачервяването на окото и след това да решите този проблем. Научете повече за лечението сега.

По какви причини може да се спука съд в окото?

Трябва да се помни, че това неприятно явление често се случва поради повишено напрежение в очите, в които се намират деликатните съдове, изпитването на напрежение по време на продължителна работа в близост до компютърния екран или четене при лошо осветление, което изисква фокусиране на зрението. В този случай се наблюдава спазъм на зрителните мускули и тонусът на съдовете се нарушава. Те се препълват с кръв и в даден момент стената на капиляра се разкъсва.

Освен това такава реакция се предизвиква от повишена физическа активност или посещение на сауна. Случва се капилярите да се спукат и при прекомерна консумация на алкохол и дори заради рязка промяна на времето. В тези случаи не е необходимо да се притеснявате, след няколко дни след отстраняване на натоварването или нормализиране на ситуацията зачервяването ще изчезне от само себе си.

Тънките съдове не могат да издържат на повишено налягане. При хипертониците зачервяването на очите може да е предвестник на инсулт или инфаркт и сигнализира, че е необходимо да се вземат спешни мерки.

Какво да направим, ако установим спукан кръвоносен съд на крака?

Кръвоизливи в окото се появяват при хора, страдащи от заболявания на ендокринната система, особено диабетици, и при патологии на кръвоносната система. Това може да е следствие от повишено вътречерепно налягане или увреждане на стената на съда. Само специалист с медицинско образование може точно да определи причината за проблема и да предпише необходимото лечение.

Какви мерки да предприемете, ако се спука съд в окото?

Ако това се случва за първи път и не усещате други неприятни симптоми на заболяването, анализирайте ситуацията и се опитайте да отстраните вероятната причина. Ако сте открили причината, която е предизвикала увреждането на капилярите, опитайте се да се отървете от зачервяването и да го предотвратите в бъдеще. За да направите това, трябва да използвате някои съвети:

- Не се преуморявайте и не натоварвайте очите си. Обърнете се без вредни навици, не се изнервяйте, консумирайте достатъчно витамини и зачервяването бързо ще изчезне.

- Използвайте капки за очи. Ако причината за кръвоизлива е очевидна и не е свързана с други заболявания, купете подходящото лекарство в аптеката.

- Организирайте правилно работата си на компютъра. На всеки 20 минути откъсвайте очите си от екрана, сменяйте позицията си.

- Правете успокояващи компреси. Не е необходимо да изплаквате очите при кръвоизлив. Достатъчно е да приготвите слаба запарка от чай, да накиснете в нея памучен диск и да го поставите върху клепача за 10 минути.

7 ранни предупреждения за запушване на кръвоносен съд

Ако има съмнения относно причината за зачервяването на окото или ако то не изчезва дълго време, потърсете помощ от лекар.

Ако зачервяването на окото е изчезнало и не се е появило отново, не е необходимо да се притеснявате. Но във всеки случай се постарайте да посещавате офталмолог веднъж годишно и да бъдете преглеждани от други специалисти. Това ще ви позволи да вземете навременни мерки за заболяването.

Зачервяват ли се очите ви, сълзят ли, уморяват ли се бързо, парят ли и сълзят ли, когато работите на компютър, а сутрин клепачите ви се слепват? Това са сигурни признаци на „сухо око“, един от най-често срещаните симптоми в днешно време. За да избегнете дискомфорта, ще ви помогне да спазвате няколко правила:

1. Спазвайте режима на очите си - по време на продължителна работа с компютър или таблет мигаме по-рядко, което означава, че окото не е добре овлажнено и става уязвимо към замърсявания и микроби. Опитайте се да правите почивки на всеки час за няколко минути, правете упражнения за очите. Сваляйте очилата си, не заспивайте с контактни лещи, грижете се правилно за тях.

2. Яжте повече зелени, червени и оранжеви зеленчуци и плодове (моркови, тиква, спанак, зелен магданоз), черен дроб, рибено масло - те съдържат витамин А, който влияе върху качеството на сълзите.

3. Старайте се да не прекалявате с отоплителните уреди и климатиците, особено ако използвате контактни лещи. Прекалено сухият въздух намалява производството на сълзи, лещите изсъхват и могат да травмират роговицата. Ако въздухът в помещението е твърде сух, трябва да използвате капки за очи и да овлажнявате лицето си с термална вода.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Симптоми на излишък на витамин D в организма и защо е опасен

Зодиите, които често се влюбват от пръв поглед

Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

На тези зодии им се налага да се борят за любовта си

Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

7-те най-добри храни за черния дроб

Зодиите, които умеят да лекуват по природа

Ако имате запек внимавайте с тези храни и напитки

4 зодии, които имат най-привлекателната форма на устните

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com