4 причини защо емоционално ядящите хора не могат да спрат да ядат сладко

7517
4 причини защо емоционално ядящите хора не могат да спрат да ядат сладко
Снимка: iStock/Guliver

Има един тип хора, които имат нужда да се хранят когато са емоционални. Това вече е известно като състояние, но за жалост, то все още не е достатъчно добре разгледано в България. 

Внимание! Това не е медицинска статия и не следва да се третира като такава! Ако имате някакви съмнения за това какво и как трябва да ядете, препоръчваме да се консултирате със специалист. 

1. Това е в нашата природа.

Нещата, от които трябва да се освободиш емоционално

За да сме здрави, е нужно не само да се освободим от излишните килограми. Емоционалният товар, който носим, може да ни разболее много п...

Природата, в своя блясък, ни е свързала трудно да търсим сладки храни като средство за оцеляване. През по-голямата част от човешката история нашите предци трябваше да излизат и да търсят храна. Тъй като тази храна не винаги е била толкова лесна за намиране, те трябва да са сигурни, че ще получат най-много пари за парите си. С течение на времето те се научиха да свързват сладкия вкус с високоенергийните храни. Тези сладки храни бяха удоволствие за ядене и осигуряваха енергията, необходима им, за да поддържат себе си и семействата си живи. Те също така научиха, че горчивият вкус често означава отрова. И така, не само сладките храни са най-полезни в хранително отношение, но са и най-безопасните. Целта на природата е да ни запази живи, здрави и да се размножаваме. Затова ни беше трудно да бъдем инстинктивно привлечени да ядем сладки храни. Природата използва същия еволюционен процес, за да възнагради други поведения, които осигуряват оцеляването на нашия вид - създавайки връзки с другите, търсейки безопасност, облекло и подслон и секс. Упражнявайте поведението, получавайте наградата. В случай, че ядем храни, натоварени със захар, природата ни възнаграждава, като пуска „щастливи мозъчни химикали“.

2. Захарта освобождава допамин.

Яденето на храна, заредена със захар, сигнализира на мозъка да освободи голям хит на допамин, най-мощният от химикалите "се чувствам добре". Въпреки че, се нарича "щастлив хормон", допаминът всъщност не е хормон, а много мощен невротрансмитер. Това е химикалът "удоволствие и награда" в мозъка ви. Този прилив на допамин ви кара да се чувствате щастливи, заредени с енергия и бдителни. Временно ви доставя прилив на удоволствие и повдига настроението ви, като да сте на влакче в увеселителен парк. Но за разлика от пътуването с влакче в увеселителен парк не само се връщате там, откъдето сте започнали, но и се чувствате уморени, летаргични и дори капризни. Умът ви знае точно как да реши този проблем и рита на висока скорост, предизвиквайки мощен апетит за ... Е, повече захар, разбира се. И цикълът се повтаря и повтаря и повтаря.

3. Захарта също участва активно в производството на серотонин.

Кои органи страдат от негативните емоции

Казват, че всички болести идват от главата. Лекарите са разбрали това още в древни времена. Днес съвременната медицина насочва внимание...

Серотонинът, "щастливият" хормон, се нарича едновременно невротрансмитер и хормон. Въпреки че, част от серотонина се произвежда в мозъка, около 90 процента всъщност се произвежда в червата и много приятните ефекти се усещат както в тялото, така и в ума. Когато нивата на серотонин са ниски, настроението на човек обикновено се насочва в същата посока, което води до интензивен апетит за захар, липса на контрол на импулсите и множество други нежелани симптоми.

Първо, захарта служи като транспортер на аминокиселинния триптофан, от който се произвежда серотонинът. И тъй като природата е толкова ефективна и иска да се почувствате възможно най-скоро, захарта предизвиква прилив на допамин, за да ви помогне да вдигнете настроението си веднага. Серотонинът е ключовият хормон, който стабилизира вашето настроение, чувство за благополучие и щастие.

4. Яденето на захар предизвиква голямо освобождаване на бета-ендорфини.

Сякаш усещането за добро въздействие от освобождаването на допамин и серотонин не е достатъчно, за да възбуди желанието за захар в емоционален ядец, има и прилив на бета-ендорфини. Бета-ендорфините имат широк спектър от положителни ефекти върху ума, тялото ви и най-важното - емоциите ви. Ендорфините са мощни естествени болкоуспокояващи както за физическа, така и за емоционална болка. Те създават чувство за благополучие, намаляват болката, облекчават емоционалния дистрес, повишават самочувствието и дори могат да създадат чувство на еуфория. Ендорфините също предизвикват положително чувство в тялото, подобно на това на морфина. Човешките същества са създания на навика. Когато открием нещо, което обслужва нашите нужди, ние повтаряме това поведение отново и отново. Това е напълно логично, защото улеснява живота ни. Не е нужно да преоткриваме колелото всеки път, когато се появи същата нужда. Всички навици буквално се свързват с мозъка ви, включително емоционалното хранене. Когато се чувствате емоционално разстроени, ядете сладки храни, за да повдигнете духа си. И така, мозъкът ви разпознава яденето на цялата тази захар като много положително преживяване. Решава да съхранява тази информация за следващия път, когато се чувствате неудобно. Процесът, чрез който мозъкът ви съхранява това преживяване, се нарича невропластичност. Той буквално кодира и съхранява тази информация в бразда в мозъка ви. Всеки път, когато ядете тези сладки храни и като резултат се чувства добре, този процес се подсилва. Браздата се задълбочава и разширява, като допълнително укрепва навика и прави поведението още по-автоматично в бъдеще. След като сте създали навика да използвате храната като отговор на емоционален стрес, вашето подсъзнание си мисли: „Чувствам се емоционално неудобно и не обичам да се чувствам по този начин“. Следващата мисъл е: "Как да облекча емоционалния си дискомфорт?" След това „ям сладки храни“. Следващото нещо, което знаете, е да се отдадете на любимите си натоварени със захар комфортни храни и след това да се наказвате, че не можете да устоите. Познаването на причините, поради които сте се опитвали да сложите край на емоционалния си хранителен навик, е изключително важна първа стъпка в окончателното освобождаване от това нежелано поведение. Тя ви позволява да се освободите от негативния мисловен модел на „Ако имах само повече воля, щях да мога да спра това емоционално ядене“, което води до самообвинение и се превръща в самоизпълняващо се пророчество. Вместо това, въоръжени със знанието, че захарта оказва няколко много мощни влияния върху поддържането на емоционалното ви хранително поведение, можете да започнете да очертавате нов курс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com