7 храни, които подобряват качеството на съня

3652
7 храни, които подобряват качеството на съня
Снимка: iStock

Добрият сън е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие. Въпреки че фактори като стресът, изборът на начин на живот и хигиената на съня играят решаваща роля за качеството на съня ви, вашата диета също има значително влияние. Определени храни могат да помогнат за подобряване на съня, като насърчават релаксацията, регулират хормоните, предизвикващи сън, и осигуряват основни хранителни вещества. Ето седем храни, които могат да подпомогнат постигането на спокоен нощен сън.

Банани

Този плод е отличен избор за насърчаване на съня поради високото си съдържание на магнезий и калий. Тези минерали помагат за отпускане на мускулите и нервите, което позволява спокоен и мирен сън. Освен това бананите съдържат аминокиселина, наречена триптофан, която подпомага производството на серотонин - невротрансмитер, който регулира съня.

Бадеми
 
Богати на магнезий и протеини, бадемите са известни със способността си да подобряват качеството на съня. Магнезият спомага за отпускането на мускулите и нервите, а протеинът осигурява стабилно освобождаване на енергия през цялата нощ, като предотвратява колебанията на кръвната захар, които могат да нарушат съня.

6 храни, които не трябва да ядете преди лягане

Череши

Тръпчивите череши са естествен източник на мелатонин - хормон, който регулира цикъла сън-бодърстване. Установено е, че консумацията на череши или пиенето на черешов сок повишава нивата на мелатонин и подобрява продължителността и качеството на съня.

Киви

Кивито е пълно с витамини и минерали като витамин С, витамин Е, фолат и калий. То също така съдържа антиоксиданти и серотонин, които помагат за регулиране на съня. Доказано е, че консумацията на киви преди лягане подобрява началото, продължителността и ефективността на съня.

Билков чай

Някои билкови чайове, като лайка, лавандула и корен от валериана, имат успокояващи свойства, които могат да насърчат релаксацията и да подобрят съня. Тези чайове съдържат съединения, които взаимодействат с рецепторите в мозъка, като насърчават чувството на спокойствие и намаляват тревожността.

Това са храните, които никога НЕ трябва да се ядат преди лягане - запомнете ги

Топло мляко

Чаша топло мляко преди лягане е класическо средство за лечение на безсъние. Млякото съдържа триптофан - аминокиселина, която повишава нивата на серотонин и предизвиква сън. Освен това топлината на млякото има успокояващ ефект върху тялото, като ви помага да се отпуснете и да се подготвите за сън.

Пълнозърнести храни

Храни като пълнозърнест хляб, овес и киноа са богати на сложни въглехидрати. Тези въглехидрати увеличават производството на серотонин, като насърчават чувството за релаксация и спомагат за по-бързото заспиване. Пълнозърнестите храни съдържат и магнезий и калий, които допринасят за по-доброто качество на съня.

Въпреки че тези храни могат да помогнат за подобряване на съня, важно е да се поддържа балансирана диета като цяло. Избягвайте тежки ястия близо до времето за лягане, тъй като те могат да причинят дискомфорт и да попречат на съня. Освен това е препоръчително да установите постоянен график за сън и да създадете релаксираща рутина преди лягане за оптимална хигиена на съня. Чрез включването на тези подпомагащи съня храни и възприемането на здравословни навици за сън можете да подобрите качеството на съня си и да се събуждате с усещане за свежест и подмладяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Подути сливици - каква е причината и как трябва да се лекуват

Лекарите споделят за храна, която трябва незабавно да спрете да ядете, ако искате да сте здрави

Зодии, известни с това, че са много страстни

Неочакван страничен ефект от бързата загуба на тегло, за който не се говори

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com