4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

10097
4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете
Снимка: iStock

Остеохондрозата сваля възрастта всяка година. Ако преди 20 години тя можеше да се открие при хора в предпенсионна възраст, сега все по-често се срещат оплаквания от състоянието на гърба и врата при млади хора, които са достигнали едва 20-25 години.
 
Защо се случва това? Александра Бонина, доктор по физиотерапия и спортна медицина, фитнес треньор от международен клас, автор на книгата и системата от упражнения за гръбначния стълб и ставите, разказва за 4-те основни причини за ранната поява на това заболяване и начините за превенция.

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

4 причини за остеохондроза в ранна възраст

Причина 1. Развитие на социалните мрежи

В днешно време е почти невъзможно да срещнете човек, който все още не е регистриран в някоя социална мрежа. Младите хора водят много активен онлайн живот - и много пасивен реален живот. Те прекарват часове пред компютъра, без да следят стойката си.

Това драстично увеличава натоварването върху лумбалния, шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб, неговите мускули и връзки. Нарушава се адекватното кръвоснабдяване, появяват се „притискания“ и пренапрежение в мускулите, което води до болки в гърба и врата.

Причина 2. Появата на нови разновидности на електронни джаджи

Безкрайният избор на нови устройства, които привличат постоянно внимание, кара потребителите да седят, стоят и ходят все по-често, втренчени в екрана.

Резултатът е един и същ: лоша стойка, проблеми с гръбначния стълб, изкривяване на врата, мускулно напрежение от дългото принудително положение.

Причина 3. Независими тренировки в залата

Несъмнено развитието на фитнес индустрията е нещо добро! Както и популяризирането на заниманията във фитнес залата. Но има и един голям недостатък: наличието на огромен брой грешки в техниката на упражненията, подбора и изграждането на програмата, които се допускат по незнание от начинаещите.

„Гърбът не може да издържи на такива необичайни и неочаквани натоварвания. И ако не започнете да тренирате правилно, то с течение на времето ще се появят изпъкналости и дискова херния в гръбначния стълб, болки в гърба и врата, мускулен дисбаланс поради неравномерното натоварване“ - казва треньорката Александра Бонина.

Причина 4. Непълноценно и нередовно хранене

Всички тъкани на гръбначния стълб, мускулите и сухожилията за нормалното си функциониране трябва редовно да получават необходимите витамини, минерали, аминокиселини, въглехидрати и здравословни мазнини.

Липсата на правилните елементи и хранителни вещества нарушава структурата на някои тъканни клетки. Поради това сухожилията стават по-слаби, мускулите не са толкова издръжливи, междупрешленните дискове са по-малко еластични. Тези процеси допринасят за развитието на остеохондроза заедно с други причини.

Лекар разкри как ръцете издават болна щитовидна жлеза

Как да избегнем остеохондрозата: 11 експертни съвета

Съвет 1: Отделяйте поне 10 минути на ден, за да загреете цялото си тяло и да се разтегнете леко.
Ако прекарвате много часове в седнало положение, отделяйте поне веднъж дневно време, за да разтегнете торса, врата и краката си с леки и прости упражнения, като накрая добавите още няколко, за да разтегнете големите мускули.

Съвет 2: Тренирайте във фитнес залата разумно и безопасно

„Фитнес залата е много добро място за поддържане на здравето на цялата ви опорно-двигателна система“, подчертава Александра Бонина. - „Само че за целта трябва да знаете как да изпълнявате упражненията технически правилно и да изберете подходящата за себе си тренировъчна програма.“

За това най-добре може да ви помогне фитнес инструктор със специализирана подготовка. Затова през първите 2-3 месеца определено е по-добре да тренирате под негово наблюдение. По този начин ще предпазите гърба си от травми и ще оформите здрав мускулен корсет за гръбначния стълб.

Съвет 3. Осигурете си удобно и безопасно място за работа и учене
Не забравяйте да се погрижите за работното си място. Обърнете специално внимание на стола си: облегалката му трябва да има допълнителна извивка в областта на лумбалния отдел на гръбначния стълб, както и да осигурява опора за главата и врата.

По този начин ще постигнете физиологично правилно положение на гръбначния стълб по време на работа. Това ще намали натоварването на гърба ви и ще предотврати претоварването на мускулите ви.

Съвет 4. Започнете да се храните пълноценно и редовно

Препоръчително е ежедневно да включвате в диетата си риба, зърнени храни, зеленчуци, билки, яйца и други питателни истински храни. Това ще ви осигури прием на витамини и качествени хранителни вещества.

Не забравяйте да пиете редовно чиста питейна вода вместо газирани напитки и сладки сокове в кутии.

Съвет 5. Наблюдавайте стойката си

Опитайте се да поддържате гърба си изправен по всяко време. За да не го забравяте в процеса на работа, поставете огледало на бюрото зад екрана на монитора и периодично се оглеждайте в него. Това ще ви позволи да забележите навреме, че гърбът ви е изкривен, и да заемете правилна позиция.

Съвет 6. Правете масаж

Посещавайте курс по масаж 2 пъти годишно. Това ще ви позволи да поддържате гърба си в добро състояние.

Съвет 7. Посещавайте плувен басейн поне веднъж седмично

Особено полезно за профилактиката на остеохондрозата е плуването по гръб и бруст - то подобрява кръвообращението, укрепва мускулите на цялото тяло, избавя от застоя в организма.

Съвет 8. Ходете повече

Оптимално е да отделяте по 30 минути дневно за тази дейност, без почивки.

Съвет 9. Носете подходящи обувки

Обувките трябва да са удобни, да не стягат крака и да имат еластични подметки. Оптималната височина на петата е 3-4 см.

Съвет 10: Внимавайте с тежките тежести

Вдигайте тежестите правилно - от седнало положение, бавно, като държите гърба изправен и стегнете коремните мускули (това ще намали част от натоварването на гръбначния стълб). Не се препоръчва да вдигате повече от 15 кг наведнъж и не трябва да държите тежестта в протегнатите си ръце. Ако трябва да носите тежка чанта, разделете съдържанието ѝ на две равни части и я дръжте в двете си ръце или я сложете в раница.

Съвет 11: Движете се правилно

Избягвайте резки движения. Те са особено вредни при завъртане и навеждане. Опитайте се да прекарвате по-малко време в наведено положение, дори когато прахосмукирате или търкате подове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 ефективни напитки за успокояване на нервите и подобряване на настроението

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 май /валутен калкулатор/

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако пиете по една лъжица ябълков оцет всеки ден

От умора до мускулни крампи и болки в ставите - ето на какво може да се дължи

С тези храни ще почистите черния дроб от токсините

Страдате от косопад - ето на какъв сериозен здравословен проблем може да се дължи

Какво се случва с организма ви, ако консумирате ориз всеки ден

Няма да повярвате какво се случва с кръвното ви, ако пиете черен чай

6 храни за здраве на червата, подмладяване на тялото и загуба на тегло

Ето кои са признаците на инсулт и как да ги разпознаваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com