6 храни, които не трябва да ядете преди лягане

13445
6 храни, които не трябва да ядете преди лягане
Снимка: iStock/Guliver

Всеки знае, че кафето не е най-добрата напитка за здрав и спокоен сън. То няма да е в нашия списък. Има и други често използвани храни, които провокират безсъние.

1. Говеждо месо

Говеждото е страхотен засищащ продукт, но отнема много време за смилане. Гъстите ястия от месо е препоръчително да се консумират поне 4 часа преди да си легнете. Още повече, червеното месо стимулира образуването на кортизол. Ако ви гони вечерен глад, най-добрият избор е сандвич с пълнозърнест хляб с пуешко. Комбинацията от сложни въглехидрати и птиче месо спомага за производството на серотонин. Всичко необходимо за една здравословна почивка!

Класически правила за хранене

2. Боб

Бобовите растения често причиняват киселини, предизвикват подут корем, образуват се газове. Храносмилателните проблеми няма да допринесат за добрата нощна почивка. Вместо боб, по-добре е да изберете пиле с нахут, не действа толкова агресивно и идеално засища глада.

3. Твърдо сирене

Отлежалите и ферментирали сирена като Гауда, Едам, Тилзитер, Маасдам съдържат аминокиселината тирамин, която ви кара да се събудите. По-добре е да ядете тази храна сутрин или 3-4 часа преди да тръгнете към прегръдките на Морфей. Но изварата, напротив, ни прави по-сънливи.

4. Горчив шоколад

Шоколадът с високо съдържание на какаови зърна е източник на кофеин и теобромин, който кара пулса да се ускори, лишава ни от почивка. Диетолозите предупреждават да не се консумира десерт след 16 часа на хора, страдащи от безсъние. Най-добрият избор е: чаша сок от череши или орехи. И двата продукта съдържат мелатонин, хормона на съня.

Колко пъти на ден трябва да се храним – отговорът ще ви изненада

5. Цитруси

Самите плодове, цитрусовите сокове могат да провокират киселини. А етеричните масла от цитрусови плодове ви правят бодри, активират мозъка. Хапвате портокал - и здравейте нощни мисли за смисъла на живота. Диетолозите съветват преди лягане да се консумира друг източник на витамин С – киви, например. В рамките на един месец е проведено проучване: в резултат на редовната употреба на този плод субектите започват да заспиват с 42% по-бързо.

6. Свежи зеленчуци

Пресните зеленчуци, заради голямото съдържание на фибри, е добре да се консумират като полезна закуска между храненията. Но една лека салата преди сън може да ви накара да останете будни дълго време. Доматите са особено опасни, те карат мозъка да произвежда норепинефрин, който повишава мозъчната активност. Ако искате нещо за дъвчене в леглото, изберете банан. Съдържа мелатонин и магнезий, като и двата ще помогнат за здрав сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com