Ако страдате от високо кръвно - ето за какво да внимавате при студено време!

8417
Ако страдате от високо кръвно - ето за какво да внимавате при студено време!
Снимка: iStock

С настъпването на зимата грижите за високото кръвно налягане се налага да бъдат удвоени, тъй като ниските температури променят механизмите на кръвообръщението.

Д-р Бруна Баптистини ни обяснява как да се наблюдава, контролира и регулира високото кръвно налягане през студените сезони. 

Хипертонията може да се влоши при ниски температури

Студеното време може да усложни живота на хората с хипертония. По това време на годината има повишена честота на миокарден инфаркт и мозъчно-съдови инциденти. Основната причина е вазоконстрикцията (намаляване на диаметъра на кръвоносните съдове), причинена от студа, което повишава съпротивлението на тези съдове и съответно кръвното налягане.

Д-р Баптистини освен това ни припомня, че през зимата навиците на страдащите от високо кръвно, съзнателно или не, се променят, което влияе директно върху систолното и диастолното ниво (горната и долна граница на кръвното). Потреблението на вода е по-малко при ниски температури, което причинява дехидратация. Това води до сгъстяване на кръвта, по-лесно съсирване и покачване на кръвното налягане, както и до сърдечни и мозъчно-съдови усложнения.

Лекар разкри нова норма за кръвното налягане

Как да контролираме високото кръвно през зимата?

Налага се грижите за високото кръвно налягане да бъдат прецизирани и по-често да се посещава лекарският кабинет; особено по тази причина, че хипертонията обикновено не се отразява в твърде осезаеми симптоми. През повечето време високото кръвно не генерира особени признаци освен, когато е на много високи нива. Затова дори при най-ниските температури пациентът може да развие хипертонични пикове и да остане асимптоматичен (без да почувства симптоми). Ето защо зимно време е още по-важно да следите своето кръвно налягане, за да бъдат избягнати негативни последствия.

При това преразглеждането на основните ежедневни навици може да създаде голяма разлика в качеството на живот на пациентите с хипертония през зимата. Препоръката е и през този сезон да се запази нормалната и обичайна практика на физически упражнения, балансирано хранене и консумация на вода. Важно е да останете на топло, включително и на закрито. Така организмът успява да поддържа топлина в студеното време.

Как да се мери кръвното налягане

През сезоните от годината, които отбелязват постепенните спадове на температурите, се увеличават настинките, грипът, а също и тенденцията на промени в кръвообръщението – една от които промени е именно увеличаване стойностите на кръвното налягане. Забелязва се често пряка връзка между спадането на външната температура и покачване на кръвното. Това засяга по-пряко хората със системна артериална хипертония, популярна като „високо кръвно“. Причината е естествен процес, наречен хомеостаза - тоест, независимо каква е температурата в околната среда, природата използва няколко механизма, за да поддържа телесната ни температура постоянна, близо до 36,5°C.

Един от тези механизми е повишен сърдечен ритъм, вазоконстрикция на съдовете и повишена концентрация на кръвна захар. Тъй като нашето кръвно налягане е продукт на сърдечната честота и съдовото съпротивление, то, когато те се повишават в периоди с по-ниска температура, кръвното налягане в крайна сметка се покачва дори при хора, които по принцип не могат да се оплачат, че са системни хипертоници.

В допълнение към този физиологичен ефект, причинен от спадането на температурите, има промени в самите навици на хората: ние увеличаваме приема на въглехидрати и мазнини и също така намаляваме физическата активност по причина, че студът не позволява да се практикуват активни дейности от рода на гимнастика, разходки, посещения на фитнес-клубове. Ето защо е желателно, в съответствие с възможностите на организма на човека и неговата околна среда, да се полагат, макар и ограничени, усилия за извършване на здравословни физически дейности!

Внимание! Статията не представлява медицинска инструкция или упътване. Винаги се обръщайте към специалист-кардиолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com