Всичко, което трябва да знаете за хипогликемията

17420
Всичко, което трябва да знаете за хипогликемията
Снимка: iStock

Относителна хипогликемия се случва, когато тялото ви е свикнало с високи нива на кръвната захар и кръвната ви захар спадне с около една трета от средното си ниво. Може да изпитате типични симптоми на хипогликемия.

Има нормален диапазон за кръвната захар и след това има диапазон от измервания на кръвната захар, които се считат за твърде ниски, което води до хипогликемия.

Но има и друга категория диапазони на кръвната захар, които са по-индивидуализирани въз основа на вашата медицинска история и цялостно здраве.

Относителната хипогликемия е често пренебрегвана ситуация, при която прагът на тялото ви за симптоми и други затруднения, свързани с хипогликемията, е по-висок от обикновено.

Усещане за температура без температура - на какво се дължи

Какво е относителна хипогликемия

Относителната хипогликемия е форма на хипогликемия, която се проявява извън „нормалните“ граници на ниска кръвна захар.

За повечето хора без диабет нивата на кръвната захар трябва да варират между 70 и 120 милиграма (mg)/децилитър (dL).

Ако кръвната ви захар е над 120 mg/dL, това може да е свързано с каквото и да сте яли или пили точно преди проверката. Но продължаващите високи стойности може да са индикация за диабет и други форми на хипергликемия.

Когато нивото на кръвната Ви захар падне под 70 mg/dL, може да настъпи хипогликемия. Клиничните насоки разглеждат нивата на кръвната захар при 55 mg/dL или по-ниски като тежка хипогликемия, изискваща незабавно лечение.

Независимо дали кръвната ви захар пада от вашата диета и гладуване, диабет или някаква друга причина, ниските нива на кръвната захар могат да бъдат опасни.

Може да изпитате хипогликемия, когато нивата на кръвната Ви захар паднат под 80 или 90 mg/dL. В някои ситуации тази граница може да бъде дори по-висока. Това явление е известно като относителна хипогликемия или по-модерния термин псевдохипогликемия.

Как това е различно от другите хипогликемии

Относителната хипогликемия е ниска кръвна захар, която се появява при ниво на глюкоза, което е по-високо от това, което се счита за нормално - дори за хора с диабет.

Това означава, че докато показанията на кръвната ви захар могат да се тълкуват като „нормални“ при 80 mg/dL, ако имате относителна хипогликемия, може да сте изложени на риск от развитие на затруднения от хипогликемия на това ниво.

Нивото на глюкозата, при което изпитвате относителна хипогликемия, може да варира. За много хора това е спад от около 30% от тяхното обичайно или средно ниво на кръвната захар.

Могат ли хора без диабет да имат това

Относителна хипогликемия обикновено се развива при хора с диабет, които изпитват тежко заболяване.

Типичният диапазон за ниска кръвна захар се базира на типичния диапазон за идеални нива на кръвната захар.

Следователно, когато сте свикнали да поддържате по-висока кръвна захар всеки ден, пониженията на нивата на глюкозата – дори до това, което обикновено се счита за „нормална“ кръвна захар – може да са твърде ниски, за да може тялото ви да се справи.

Симптоми

Симптомите на относителна хипогликемия ще изглеждат почти същите като симптомите на типична хипогликемия. Това включва неща като:

  • изпотяване
  • треперене
  • объркване
  • състезателен пулс
  • гадене
  • раздразнителност или нервност

Какво причинява относителна хипогликемия

Относителна хипогликемия може да възникне при хора с неконтролиран диабет, които не са свикнали нивата на кръвната им захар да се доближават до този стандартен диапазон.

Но обикновено се развива при хора, които имат диабет и стават критично болни.

Високите нива на кръвната захар и нивата на хемоглобин A1c са свързани с по-високи нива на смъртност при почти всички. Но те се превръщат в още по-голям проблем в условията на критично заболяване както за хора със, така и без диабет.

Как да забележите хипогликемия или ниска кръвна захар и как да я контролирате?

Високите нива на кръвната захар могат да се развият от лекарства, дадени по време на критично заболяване, или в резултат на самото заболяване. Свързва се и с доверен източник нивата на смъртност при хора, приети в интензивни отделения (интензивни отделения).

Относителна хипогликемия се случва, когато тялото ви е свикнало с високи нива на кръвната захар и кръвната ви захар спадне с около една трета от средното си ниво.

Докато тези нива на кръвната захар може да не отговарят на стандартните критерии за хипогликемия, относителната хипогликемия може да доведе до същите физически и психологически ефекти, тъй като тялото ви все още усеща голяма промяна в кръвната захар.

Може да се консултирате с вашия здравен екип относно най-добрия начин да управлявате високата си кръвна захар, особено ако имате висок A1C и сте изложени на риск от тежко заболяване. Постепенното достигане на средната ви кръвна захар до по-стандартен диапазон може да ви помогне да избегнете относителна хипогликемия и други усложнения, които могат да възникнат заедно с диабет, критично заболяване или и двете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Кардиолози: Тези плодове пазят сърцето здраво, яжте ги всеки ден

Невролог: Тези 4 подправки са чудесни за мозъка и подобряват концентрацията

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Яжте ги по-често: маслините предазват от язви

Изхвърляме ги, а не трябва: Защо листата от моркови са толкова полезни

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Кои са зодиите, които носят късмет на околните?

Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com