Какво трябва да правите всяка сутрин, за да спите по-добре през нощта?

3431
Какво трябва да правите всяка сутрин, за да спите по-добре през нощта?
Снимка: iStock/Guliver

Избягването на кафе в края на деня, охлаждането на стаята и изключването на осветлението навсякъде са нещата, които се препоръчват за добър нощен сън. Интересното е, че сутрешните навици също могат да повлияят на съня, както и вечерните.

"Нашите циркадни ритми, които вероятно са най-важният фактор, регулиращ съня ни, са с буквално 24-часов цикъл. Правилните навици сутрин могат да съдействат за засилването на тези ритми и в резултат на това да улеснят заспиването през нощта", обяснява Анджела Холидей-Бел, доктор по медицина. Има поне шест научно обосновани неща, които можете да правите сутрин, за да имате по-добър нощен сън.

Събуждайте се по едно и също време сутрин

Спазването на определено време за лягане е необходимо, за да се улесни процеса на заспиване. За качествения сън обаче е също толкова важно да спазвате редовен график за ставане, дори и през уикендите. Помага за укрепване на цикъла на тялото ви сън-събуждане. Не е нужно обаче да ставате точно в 7:00. Интервалът от време може да бъде от 30 минути до един час.

На какво е симптом издаването на звуци по време на сън?

Не заспивайте два пъти

Желанието да поспите още няколко минути може да бъде много силно, но изпълнението му няма да ви дари с допълнителна сила, а единствено ще ви навреди. Многократното заспиване може да удължи усещането за сънливост, което ще ви остави мудни сутрин, което впоследствие ще повлияе негативно на нощния сън.

Излезте на слънце възможно най-скоро

Излагането на естествена светлина в рамките на един час след събуждането ви помага да регулирате циркадните си ритми, като ви прави по-будни сутрин и по-сънливи преди лягане. Факт е, че светлината спира синтеза на хормона мелатонин, който помага на съня. За да получите максимална полза, останете на слънце минимум 15 минути. през първия час след събуждането. По-добре е да излезете навън, вместо просто да дърпате завесите.

Оправете леглото си и подредете

Според проучване хората, които застилат леглото си сутрин, спят отлично през нощта. Освен това е по-спокойно след работа да се прибереш у дома, където всичко е подредено. А усещането за спокойствие е точно това, от което се нуждаете преди лягане.

От колко часа сън се нужда един възрастен?

Не пропускайте закуската

Друго проучване е констатирало, че хората, които се грижат за закуската си, са значително по-бодри сутрин и имат по-дибър нощен сън. Д-р Холидей-Бел препоръчва да изберете храни с високо съдържание на протеини и фибри като омлет или кисело мляко с плодове и ядки като първо хранене за деня.

Тренировка сутрин

Учените отбелязват, че ще спите по-добре, ако започнете да тренирате сутрин, а не вечер. Вечер физическата активност, напротив, възбужда тялото. Освен това, ако тренирате навън през първия час след събуждането, ще се възползвате от излагането на слънчева светлина.

Добрият нощен сън е ключът към здраво тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com