Не пренебрегвайте тези сигнали, те подсказват за дефицит на желязо

4937
Не пренебрегвайте тези сигнали, те подсказват за дефицит на желязо
Снимка: iStock/Guliver

Желязото е основен елемент за правилното функциониране на нашето тяло. Недостигът му може значително да повлияе на нивото на червените кръвни клетки, сърдечната функция, имунитета и хормоналния баланс. И така, как да разберете кога имате твърде малко желязо?

Дефицитът на желязо води до ниско ниво на червените кръвни клетки. По този начин не достига достатъчно кислород до тъканите и мускулите, за да функционират правилно. Тялото ни ще започне да ни изпраща предупредителни сигнали, когато има твърде малко желязо. В никакъв случай те не трябва да бъдат пренебрегвани.

Анемия

Чувството на умора е един от най-честите симптоми на дефицит на желязо. Това е така, защото на тялото липсва желязото, от което се нуждае, за да произвежда протеин, наречен хемоглобин, който помага за пренасянето на кислород в тялото. Колкото по-малко хемоглобин, толкова по-малко е кислорода в тъканите и мускулите. Това от своя страна означава по-малко енергия.

Колко витамин C да пием ако сме здрави и ако сме болни

Хроничният дефицит на желязо води до анемия. Говорим за това в случай, че броят на феритина падне под нормата, която е в диапазона от 12-200 μg / l (норма за мъже: 15-200 μg / l, за жени: 12-150 μg / л). Може да се прояви на всяка възраст. Засяга жените по-често от мъжете.

Бледа кожа, чупливи коси и нокти

Дефицитът на желязо понижава нивото на хемоглобина в кръвта, което може да намали количеството кислород, достъпно за клетките, които причиняват растеж на косата. Когато кожата, косата и ноктите са лишени от кислород, те могат да станат сухи и слаби.

При хора, страдащи от желязодефицитна анемия, може да се наблюдава намален апетит. Това състояние на нещата значително увеличава риска от недохранване. Желязото влияе на грелина и лептина – хормона, който регулира апетита.

Възпаление на езика

Нивата на желязо в кръвта могат да доведат до ниски нива на миоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който е важен за здравето на мускулите, включително мускулната тъкан на езика. Ако забележим, че езикът ни изглежда различно от обикновено – трябва да проверим нивото на желязо в кръвта.

Какво е хемоглобин и какво трябва да знаем за него

Проблеми с паметта

Желязодефицитната анемия е една от причините за затруднения в обучението на децата. Децата, диагностицирани с дефицит на желязо, имат по-слабо когнитивно развитие и по-големи затруднения в ученето и паметта.

Други симптоми, свързани с недостатъчно желязо в организма, включват: замаяност, сърцебиене, задух, мускулна слабост.

Една добре съставена, разнообразна диета ще осигури необходимото количество желязо в организма. Желязото се намира в почти всички храни. Но проблемът е, че тялото на здравия човек може да усвои средно само 10 процента от минерала, който съдържат.

Желязото се усвоява много по-добре от животински продукти, отколкото от растителни. Най-много желязо се съдържа в говеждо месо, черен дроб, боб, грах, зърнени храни, броколи и скариди.

Кафето и чаят определено няма да ни помогнат с усвояването на желязото. Те съдържат танини – съединения, които инхибират усвояването на минерала от стомашно-чревния тракт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com