За кои хора лешниците са вредни?

10871
За кои хора лешниците са вредни?
Снимка: istock

Подобно на повечето ядки, лешниците са пълноценна храна, препоръчвана от специалистите по хранене като вкусна превенция на редица заболявания. Пълни с витамини и минерали, богати на омега 3 и омега 6 мастни киселини, те се считат за изключително здравословни, а благодарение на факта, че не са толкова калорични, колкото фъстъците например, намират място и в ежедневното меню на следващите режим за отслабване или поддържане на килограмите. Сладки са и хрупкави, което ги прави идеална компания на десертите и шоколада. Подобно на повечето храни обаче и лешниците имат своите отрицателни страни и не се препоръчват за определени заболявания. Вижте дали лешниците са вреди за вас, или може да се насладите на ползите им за здравето, сред които са:

  • подобряване на храносмилателните процеси,
  • грижа за сърдечно-съдовото здраве,
  • преодоляване на проблемите, свързани с твърде честото или твърде рядкото посещение на тоалетната,
  • облекчаване на възпаления в различни тъкани и органи и най-вече в ставите, благотворно въздействие при ревматоиден артрит, благодарение на високите нива на фитостероли, които съдържат,
  • профилактика на остеопорозата и грижа за опорно-двигателния апарат,
  • подпомагане на отслабването при наднормено тегло, както и поддържане на кожата здрава и сияйна.

За кого лешниците са вредни?

За мнозина е странно, че толкова полезна и пълноценна храна, каквато са лешниците, може да има негативни ефекти върху здравето. Подобно на всяка храна, лешниците следва да се избягват при някои хронични здравословни проблеми, както и в периоди на обостряне на определени заболявания. Сред тях следва да отличим следните състояния:

Кашу, бадеми, орехи, лешници, шам фъстък - ползи и вреди за организма

1. Страдащите от синдром на раздразнените черва (IBS) и болестта на Crohn следва да се въздържат от консумацията на лешници, когато заболяването им е в активна фаза и е обострено. В останалите периоди – извън тези на обостряне – хапването на лешници е добро за тях, тъй като фибрите, на които са богати, са ценни за храносмилателните функции.

2. Както всички ядки, лешниците могат да предизвикат алергична реакция у чувствителните към тях лица. Ако страдате от алергия към ядки, следва да избягвате консумацията на лешници. Тези ядки са забранени и за алергичните към тях, тъй като, макар и рядко, алергичната реакция може да е не просто тежка, но и животозастрашаваща. Консумацията на лешници може да причини анафилактичен шок при алергичните към тях. 

Кой трябва и кой НЕ трябва да яде лешници

3. Тъй като лешниците съдържат големи количества манган и само 100 грама от вкусните ядки задоволяват цялата необходима дневна доза, хората с  наследствени нарушения - мутации в гена, който кодира манганов транспортер в черния дроб и мозъка, следва да избягват богатите на манган ядки. Лешниците са вредни за тях, тъй като водят до претоварване с минерала при лицата, страдащи от този синдром. Приемът на манган следва да бъде избягван от засегнатите, тъй като съществува опасност от хиперманганеземия и чернодробна дисфункция още в ранна възраст.

4. Хората, които боравят с машини или за които е от ключово значение да бъдат бодри и в кондиция, също следва да внимават с консумацията на лешници, тъй като те съдържат триптофан, незаменима аминокиселина, която произвежда хормоните мелатонин и серотонин. Тези хормони помагат за регулиране на цикъла на съня, поради което прекомерната консумация на лешници може да ви направи сънливи, когато следва да сте бодри и свежи.

5. Ако страдате от разстроен стомах, следва да ограничите количеството на лешниците, които консумирате, тъй като те могат да причинят подуване, газове и диария при лица, които се оплакват от разстроен стомах. При разстройство лешниците са вредни за вас.

Статията има само информативен характер и не може да замести лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com