На първа инстанция: Няма как кметът на варненски район да е друг

7220
На първа инстанция: Няма как кметът на варненски район да е друг
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Административен съд – Варна потвърди решение от 30 октомври 2023 г. на Общинската избирателна комисия, с което Ивайло Маринов е обявен за избран на първи тур за кмет на район „Аспарухово“ при Община Варна.

Аргументите на съда

В мотивите си съдът посочва, че повторно преброяване на гласовете би могло да се допусне, ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването. От всички проверени протоколи в изброените СИК в нито един от тях не е поставен под съмнение изборният резултат и нито един член на секционна избирателна комисия не е подписал секционен протокол с възражение или особено мнение.

Още: "Опорочени избори": Първа инстанция обяви за недействителен вота за кмет на Струмяни

Съдът не счита, че е оправдано извършване на проверка на съответствието на обявените за недействителни бюлетини с изискванията на Избирателния закон и методическите указания на ЦИК, доколкото не са регистрирани възражения, жалби и подписване с особени мнения от страна на членовете на комисиите в протоколите на СИК. В тази връзка съдът съобрази и неуспешното оспорване от страна на жалбоподателите на истинността на секционните протоколи.

В мотивите си съдът намира за неоснователни възраженията на жалбоподателите, свързани с „нарушения“, които се виждат при преглеждане на видеозаписите, изготвени от СИК, при преброяване на бюлетините. Всички възражения на жалбоподателите, подробно изложени в писмените бележки, са свързани с „нередности“ при преброяването, които обаче не биха могли да се отразят на крайния резултат от избора, считат съдиите.

Още: От втори път: Избраха председател на Общинския съвет във Варна

При анализ на изборните резултати, отчетени за избора на кмет на район "Аспарухово", се установява, че кандидатът Ивайло Маринов би спечелил още на първи тур, дори и да се приемат възраженията на жалбоподателя за броя на недействителните бюлетини. Той е получил повече от половината действителни гласове в хипотетично приетия им общ брой от 7636 - или повече от 3819 действителни гласа. Видно от протоколите, за него реално са отчетени 3820 действителни гласа - т.е. дори и жалбоподателите да бяха доказали успешно твърдението си, че недействителните гласове от изброените от тях секции са действителни такива, то Маринов пак би бил обявен за избран за кмет на района без балотаж.

Решението на съда може да бъде оспорено с касационна жалба пред Върховния административен съд в срок до 7 дни.

Още: ГЕРБ, ДПС и ВМРО са пълните отличници по преференции на местните избори

Съдът във Варна с още едно решение за изборите

Административен съд – Варна потвърди и решение от 30.10.2023 г. на Общинската избирателна комисия в частта за обявяване на резултатите за избора и разпределението на мандатите за общински съветници от листата на Местна коалиция „Български гласъ“ (Съюз на свободните демократи, Земеделски народен съюз, Обединен блок на труда български лейбъристи, Социалдемократическа партия).

В мотивите си съдът обобщава, че от прегледаните видеозаписи не се доказва неотразяването на минимум 50 гласа за Даниел Н. Също така от непрегледаните видеозаписи гласовете, претендирани от жалбоподателя, са 38 броя, което не му позволява да премине 7-процентовата законова бариера, за да бъде общински съветник.

Съдът посочва, че оспорените от жалбоподателя протоколи на секционните избирателни комисии отговарят на изискванията в Изборния кодекс и са подписани от всички членове на комисията. Във всички оспорени протоколи - както тези на секционните избирателни комисии, така и този на Общинската избирателна комисия – Варна, липсват забележки и възражения, особени мнения или други оспорвания на отчетения резултат. Няма данни за регистрирани жалби и сигнали за нарушения в изборния ден в изрично посочените в жалбата избирателни секции. Съдът сочи, че оплакванията на жалбоподателя не са доказани и не са установени нарушения, които да окажат решаващо влияние върху изборния резултат на класираните кандидати за петте мандата на общински съветници от листата на МК „Български гласъ“.

Още: "Тренд": Местният вот е бил нечестен за близо 50% от българите

Решението може да бъде оспорено пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

МК „Български гласъ“ съставлява 9,63% от Общинския съвет във Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Безплатни изследвания за диабет предлагат във Военна болница във Варна

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com