Видинските боклукчии отново стачкуват

6186
Видинските боклукчии отново стачкуват
Снимка: БГНЕС

Работниците от видинската сметопочистваща фирма "Титан - АС" днес отново спряха работа.

Видинските сметосъбирачи започнаха ефективни стачни действия още на 5 март заради неизплащане на работните заплати за 8 поредни месеца. Работодателят не бе спазил дори изискването на чл. 245 от Кодекса на труда, съгласно което е длъжен да изплаща най-малко 60% от трудовото възнаграждение за месеца. На 12 март работодателят изплати по едно трудово възнаграждение на половината от персонала.

Същевременно във фирмата започнаха уволнения на стачкуващи работници с мотив "съкращение в щата", което представлява грубо нарушение на чл. 130а, ал. 1 от Кодекса на труда и безпрецедентно нарушава чл. 20 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове. На работниците, които не бяха уволнени, работодателят обеща да изплати още две трудови възнаграждения. Към настоящия момент този ангажимент не е изпълнен, въпреки че крайният срок за изпълнение изтече още на 19 март, припомнят от КНСБ.

Председателят на синдикалната организация на КНСБ в "Титан – АС" във Видин заяви, че работниците ще излязат на работа, само ако им се изплатят обещаните две заплати.

Поредното спиране на работата на сметопочистващата фирма отново заплашва Видин с хуманитарна криза. Въпреки многократните призиви, кметът на общината и председателят на общинския съвет отказват да свикат извънредна сесия на Общинския съвет, на която да бъдат обсъдени тежките проблеми, породени от безотговорното поведение на сметопочистващата фирма, спрямо нейните работници и гражданите на общината

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com