Десните екстремисти

2906
Десните екстремисти
Снимка: БГНЕС

Нарочно изчаках два дни след втория, по-голям протест срещу издигането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Единствената кандидатура. Исках да видя какъв ще е отзвукът, какво мислят и чувстват хората по темата.

За медийния отзвук няма да коментирам, защото за мъртвите или добро, или нищо. Но определени реакции на протеста и след протеста определено са ми интересни – и то много. Всъщност те могат да бъдат обобщени в следните думи на председателя на гражданското движение "Боец" Георги Георгиев пред Actualno.com: "Трябва да сменим тактиката”.

И моят въпрос е как точно да я сменим? С какво? Защото ситуацията накратко е следната и то от гледна точка "Иван Гешев като еманация на провалената държава":

1. Съгласни ли сме, че хората, които управляват институциите ни, всъщност не са за тази работа? Да кажа само, че ако някой случайно искрено, а не по линия "калинка", не е съгласен, да прочете ето ТОВА! Висша форма на липса на какъвто и да е интелект от съставляващите (уж) най-висшия държавен орган в България!

2. След като сме съгласни, че не са, те искат ли да се откажат от тази работа?

3. След като не искат, ние как да ги принудим?

4. С избори успяваме ли да ги откажем да не заемат работа, с която контролират съдбата ни?

5. А успяваме ли да предизвикаме минимум реакция да излязат на улицата и да кажат "НЕ" тези, които не са прочели и една книга през живота си и които изглеждат мнозинство в България?

Та при тази картина, да се върнем на въпроса, като го сменим – как да въздействаме на управляващите, без да е незаконно? Отговорът за мен лично е изключително нелицеприятен. Но идва и още по-нелицеприятен въпрос с още по-нелицеприятен отговор – който има капка акъл в главата, ще се сети.

И докато си ги говорим тези неща, прокуратурата вече разви още една от сюжетните линии – че хакерската атака срещу НАП е станала със съдействието на сайта за разследваща журналистика "Биволъ". От казаното изводът е, че "Биволъ" е брънка в нарочен опит за дестабилизация на държавата. Припомням, че през годините точно от "Биволъ" тръгнаха много знакови журналистически разследвания, последното голямо от които е "Апартаментгейт". Сега отиваме натам, че "Биволъ" да излязат (кибер)терористи – само два дни след големия протест срещу кандидатурата на Иван Гешев. Дали е така, дали хората, правещи "Биволъ", са виновни – ако бяхме в правова държава, щях вероятно да приема окончателното решение на съда. Само че в правова държава ли живеем?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com