Доналд Тръмп: Game on или Game over?

6473
Доналд Тръмп: Game on или Game over?
Снимка: Gettyimages.com

Ще издържи ли Доналд Тръмп до края на мандата си като президент на Съединените щати? Този въпрос е въпрос номер едно, откакто Тръмп влезе в Белия дом, а след случилото се с бившия ръководител на президентската му кампания Пол Манафорт и с бившия му адвокат Майкъл Коен въпросът отново е крайно актуален.

Всъщност, от двата случая, които приключиха вече с развитие в съда, този с Коен е далеч по-плашещ за Тръмп. Не за друго, а защото там говорим за нарушаване на федерално законодателство относно харченето на средства, набрани с предизборна кампания. А в историята на САЩ най-често най-големите публични издънки са били свързани именно с данъчната тема – достатъчно е да си спомним как Ал Капоне изгаря за укриване на данъци, не за мафиотски убийства.

Fox News: Тръмп може да помилва бившия шеф на президентската си кампания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в интервю за телевизионния канал Fox News, че ще разгледа въпроса за помилването на бившия ръковод...

Още когато бившият главен стратег на Тръмп – Стив Банън, се раздели с най-сприхавия американски президент, той прогнозира три варианта за бъдещето на Тръмп, като единият беше импийчмънт до края на тази година. Причината, естествено, е разследването за т.нар. руска намеса, помогнала на Тръмп да стане президент. Разбира се, за широките маси специално по този въпрос действа изключително силно пропагандата, набляга се на ракурса "добър – лош". Но всъщност опасността за Тръмп от това разследване изобщо не е тази дали ще се стигне до съд побутнал ли го е Путин и помогнал ли му е да стигне там, където малко хора вярваха, че е възможно. Опасността се крие единствено в това колко точно кирливи ризи ще излязат на бял свят и дали някоя от тях няма да се окаже достатъчна, за да доведе до член сблъсък с правосъдието Тръмп – такъв, за какъвто трябва да бъде свален имунитетът му като президент т.е. трябва той да бъде свален.

Всеки, който малко или много е следил възхода на Тръмп, е осведомен, че между 1991 и 2009 година неговият хотел и казино бизнес искат защита от кредитори по Глава 11 на Американския кодекс на банкрута. Точно това обстоятелство прави Тръмп не точно най-благонадеждния клиент за нови банкови заеми – поне законно. И тук идва т.нар. сива зона – какви са финансовите източници на някоя начинания на Тръмп и на каква цена ги получава той?

Особено внимание някои американски медии обърнаха на връзките на Тръмп с Deutsche Bank и капиталите, които идват от там що се отнася до бизнеса с недвижими имоти, който е една от перлите в корпоративното портфолио на американския президент. Материалите, в които се набляга, че точно този бизнес е един от начините руски олигарси и руската мафия да перат и крият пари, са много. Многократно е посочвано името на Феликс Сатър, който изглежда точно като гангстер на средно ниво – това ниво, което осъществява връзките на големите босове с източниците, които ги хранят. Но дотук нищо по темата не е влизало в съда – поне не още, защото разследването за руската намеса на Робърт Мълър не е приключило.

Разбира се, руските връзки към Тръмп са много благодатна тема, най-вече заради елемента на конспиративност, но всъщност далеч по-тривиално и опасно за него дотук се оказва нещо по-старо и от света – това колко често си отваряш ципа на панталона, когато не трябва! Разкритията на Майкъл Коен под клетва в съда за дадените пари на Сторми Даниелс и Карън Макдугъл определено наливат вода в мелницата "импийчмънт". И вече втори ден темата е анализирана много сериозно в американските медии.

Външният министър на Германия критикува Тръмп

Външният министър на Германия Хайко Маас говори против американската доминация над глобалните финанси, коментарът идва във време на нар...

Какви са обективните предпоставки – за да тръгне такава процедура, през ноември тази година Демократите трябва да успеят да вземат под контрол Камарата на представителите, което изглежда постижимо. На "опозицията" ѝ трябват само още 23 места. В Сената, обаче, ще е по-трудно – там демократите трябва да защитят 26 места, а републиканците – само 8. Освен това, евентуално одобрен импийчмънт от долната камара, която всъщност трябва да гласува старт на процедурата, се нуждае от мнозинство от две трети в Сената – доста сложно.

Възниква обаче и друг въпрос – искат ли демократите точно сега да търсят сваляне на Тръмп? Не бива да се подценява ефектът на един неуспех, но също така и на успех – защото по презумпция гласоподавателите се влияят от емоциите, а ако Тръмп изхвърчи от Белия дом заради нещо, което силно наподобява случая с Бил Клинтън, който не беше свален, тогава политическата буря може да се обърне и срещу демократите – на следващите президентски избори.

За Тръмп със сигурност предстоят трудни времена – дори без евентуална процедура по импийчмънт. Дотук той със сигурност губи твърде много енергия в политически битки и евтини заяждания, които пречат да реализира стабилно управление. Тръмп успя да наруши сериозно баланса в отношенията с ЕС, който винаги е бил определящ фундамент за външната политика на САЩ. Той се намеси и в Близкия изток, където възприе тактиката да разбуни гнездото на осите с признанието за Йерусалим, но от това Близкоизточният процес поне засега не печели нищо и никой там не иска да говори с другия, освен с оръжие. В Сирия положението си остава далеч от крайно решение – Башар Асад продължава да е на власт, Иран продължава да е на терен. На домашна сцена тепърва ще се види какъв ще е ефектът от политиката на нови и нови мита, но реакциите от различни икономически сектори не са добри – показателно е какво прави например "Харли-Дейвидсън".

Засега изглежда тактиката на демократите се базира на старата българска поговорка: "Дай на глупака въже, той сам ще се обеси". Заплахата от импийчмънт изглежда по-силна, отколкото от действителен импийчмънт. А фактът, че Манафорт се издъни точно по финансовата част, е основният проблем и за Тръмп. Кирлива риза след кирлива риза постилат пътя на провала – в една игра, в която опитните бюрократи винаги са с предимство. Не за друго, а защото успяват да изкарат противника по-лош, отколкото е и най-важното – от колкото са те!

Тръмп приравни ЕС с Китай - и Съюзът, и Пекин манипулирали валутите си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че ЕС и Китай манипулират курса на валутите си. Това обвинение американският държавен глава отпр...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com