Връзките на Тръмп с Русия - много, но основната е Deutsche Bank

6599
Връзките на Тръмп с Русия - много, но основната е Deutsche Bank
Снимка: Getty Images/Guliver

Deutsche Bank е банката на олигарсите, независимо дали американски или руски. И е банката, която свързва Доналд Тръмп с най-богатите и влиятелни кръгове в Русия. В това твърдо е убеден Мартин Шийл, бивш директор на дирекцията за криминални разследвания на Американската данъчна служба, който споделя звучащи скандално мисли по въпроса пред американското издание WhoWhatWhy.

Deutsche Bank и Русия

Тръмп отрече, че има намерение да уволнява специалния прокурор Мълър

Американският президент Доналд Тръмп официално заяви, че няма намерение да уволнява специалния прокурор Робърт Мълър, предаде БГНЕС. М...

По думите на Шийл, когато Deutsche Bank стъпва в САЩ, тя го прави чрез малка нюйоркска банка – Bankers Trust, която купува, като това се случва през 1998 година. Целта е била след това да има бърз растеж, което предполага и по-рискови инвестиции. А една от най-рисковите инвестиции, обещаваща голяма печалба при успех по това време, е сегашният американски президент Доналд Тръмп, категоричен е Шийл.

Като официална връзка на Deutsche Bank с Русия, Шийл посочва ВТБ. Това е банката, която имаше миноритарен дял във фалиралата КТБ. Американският експерт казва и, че Deutsche Bank тръгва да навлиза на руския пазар през 2000 година, когато вече Владимир Путин поема контрола в свои ръце и свършва времето на неконтролируемите олигарси. Тогава силният човек във ВТБ е Андрей Костин, бивш агент на КГБ, а както казва самият Путин: "Няма такова нещо като бивш агент на КГБ", посочва Шийл. За да помогне на германската банка, Костин иска синът му да оглави московския ѝ клон. Deutsche Bank се съгласява и в периода 2006-2007 година приходите ѝ в Русия скачат с 200 до 400%, твърди Шийл.

Експертът дава разковничето за развитието на нещата – повечето олигарси добре осъзнавали, че не могат да са сигурни какво ще му хрумне на Путин и дали няма да последва някоя национализация на активите им, ако не се съобразяват с него - затова гледали да изнасят капиталите си извън Русия. А силовото звено на Путин, с което да респектира олигарсите, се водело от сегашния шеф на "Роснефт“ Игор Сечин, заявява Шийл и припомня какво се случи на Михаил Ходорковски и ЮКОС – урок, който добре да запомнят и останалите.

Пресечната точка "Тръмп"

Един от начините руските олигарси да крият парите си в чужбина бил да купуват недвижими имоти – например в скъпи райони като Манхатън, посочва Шийл. И напомня как през 90-те години на XX век Тръмп вече шест пъти е обявявал фалит, както и каква е репутацията на казиното му "Тадж Махал" в Атлантик Сити – с глоби от американското финансово министерство заради липсата на достатъчно контрол относно евентуално пране на пари.

Тръмп готов да говори под клетва за руската намеса в изборите в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е готов да даде показания под клетва пред специалния прокурор Робърт Мълър, който води разсле...

Именно заради фалитите, "империята" на Тръмп има нужда от постоянно преструктуриране – за да може да започне отново. И човекът, който е основен отговарящ за това по онова време, е сегашният министър на търговията на САЩ Уилбър Рос. А Тръмп решава да излезе от блатото с хазартния бизнес, като тръгва да строи Trump Tower. За целта има нужда от капитали – и американският клон на Deutsche Bank му ги дава, казва Шийл.

Така идва 2008 година, когато проектът Trump Tower в Чикаго получава заем от общо 360 млн. долара, 40 млн. от които са лично гарантирани от сегашния американски президент. Тръмп не връща взетото, което принуждава Deutsche Bank да го осъдят. В отговор той завежда контраиск – че Deutsche Bank е виновна, като е допринесла за световната финансова криза и затова той не могъл да си върне заема. След този случай, Deutsche Bank, която не иска да губи Тръмп като клиент, го мести в друго звено на банката - това за управление на лични финанси, и личен банкер му става Розмари Враблич. Тя е с богат опит в сектора на недвижимите имоти и беше поканена на церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп като президент на САЩ. „Ако бях на мястото на Робърт Мълър (бел. ред. - специалният прокурор, разследващ евентуалната руска намеса в полза на Тръмп на президентските избори в САЩ), щях задължително да я разпитам“, подчертава Шийл, визирайки факта, че тя е основно действащо лице точно в звеното, в което се пресичат финансите на едни от най-богатите клиенти на Deutsche Bank - т.е. и на клиентите от Русия.

Друга връзка между Тръмп и Deutsche Bank е милиардерът и еквивалентът на олигарх в САЩ Робърт Мърсър, по думите на Шийл. Той е един от горещите привърженици на Тръмп и третият по големина на средствата дарител за кампанията му за президент, както и съсобственик на хедж фонда RenTech, който управлява вече доста популярната Cambridge Analytica (бел. ред. - прочетете ТУК за ролята на Cambridge Analytica в политическата кариера на Тръмп). За RenTech Шийл е категоричен – чрез сложен алгоритъм те успяват да "превъртят" милиони транзакции с финансови инструменти, предоставени от Deutsche Bank, маскирайки ги като дългосрочни активи т.е. такива, които се продават поне година по-късно от времето, когато са купени от притежателя си. Това е страхотно нарушение на данъчното законодателство, но позволява на RenTech да спести публично 6,8 млрд. долара данъци чрез пренасочване на финансови потоци към офшорни зони, заявява Шийл и напомня, че RenTech е разследван заради това от комисия към Сената. А защо Deutsche Bank са го правили – заради комисионните, убеден е Шийл.

Също по това време главен изпълнителен директор на звеното на Deutsche Bank, в което е преместен Тръмп след имотния иск, е Джоузеф Акърман. По-късно той става президент на Bank of Cyprus преди около 3-4 години. Там шефът на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, който вече беше разпитван от специалния прокурор Мълър и се сдоби с обвинение за пране на пари, имаше поне 15 банкови сметки, разкрива Шийл и напомня, че Кипър е любимо място за руски капитали.

Поредна връзка – семейство Къшнър, т.е. семейството на зетя на Тръмп, има тесни връзки с Deutsche Bank. Джаред Къшнър (бел. ред. - зетят на Тръмп) има 285 млн. долара заем от германската банка и той е взет месец преди президентските избори през ноември, 2016 година, припомня Шийл. И това е по времето, когато Deutsche Bank преговаряше с американското финансово министерство да бъде намалена глобата от 14 млрд. долара заради участието на банката в кризата на първичния ипотечен пазар в САЩ, като в крайна сметка глобата беше намалена до 7 млрд. долара след избора на Тръмп за президент, добавя финансовият експерт, припомняйки, че малко преди това Доналд Тръмп, Стив Банън и Джаред Къшнър се срещат с прокурор Прийт Бхарара - една от основните фигури в разговорите с Deutsche Bank относно готвената от САЩ глоба. Заемът за Къшнър е във връзка с недвижими имоти, които компанията му придобива от Лев Левиев - Краля на диамантите, а неговата адвокатка е Наталия Веселницкая - същата, заради която избухна скандал в САЩ, тъй като стана ясно, че е предлагала на Доналд Тръмп-младши "уличаващи данни" за Хилари Клинтън на среща в Ню Йорк. На тази среща присъства и Къшнър. Буквално дни след като Къшнър взема заема от 285 млн. долара, от щаба на Тръмп оповестяват, че зетят на президента обещава да прекрати отношенията си с Deutsche Bank.

И правосъдният министър на САЩ бе разпитан за руска намеса в изборите

Американският министър на правосъдието Джеф Сешънс е бил разпитан в продължение на няколко часа миналата седмица във връзка с разследва...

Компанията на Левиев, с която е свързан Къшнър, е Prevezon. Тя се забърква в разследване за пране на пари в Ню Йорк, като средствата са свързани с взетите от руските власти 230 млн. долара от фонда Hermitage Fund на Уилям Броудър - същият, заради който беше приет законът "Магнитски", след като руският адвокат Сергей Магнитски, който представляваше Броудър в Русия, направи разследване и разкри, че руски държавни лица са искали да приберат милиони от Броудър, които иначе е трябвало да бъдат платени като данъци на руската хазна. Руската федерация, обаче, обвинява Броудър, че чрез Hermitage Fund е купил незаконно акции от "Газпром". А разследващите прокурори от щата Ню Йорк считат, че Prevezon е препрала 90 млн. долара от "руските" 230 млн. долара през Deutsche Bank - с покупка на недвижими имоти в Махнатън, но този случай така и не стига до съда. Руският адвокат Николай Гороков, който представлява семейството на Сергей Магнитски, пък умира при мистериозни обстоятелства - пада от прозорец, след като трябва да е свидетел по бъдещето дело срещу Prevezon.

През декември, 2016 година, Къшнър се среща с президента на Внешкомбанк, която има споразумение за сътрудничество с Deutsche Bank и е известна като руската банка на олигарсите и Путин, разказва още Шийл. Малко след това, в началото на 2017 година Ерик Принс, брат на министъра на образованието Бетси Девъс, се среща на Сейшелските острови с няколко руски богаташи и катарски шейх. Сред богаташите е и собственик на фонд, управляван от Внешкомбанк и който се намира в списък със санкции на САЩ. Става въпрос за Кирил Дмитриев, който контролира Руския фонд за директни инвестиции, регистриран на Сейшелските острови. Толкова много хора от приближените на Тръмп с толкова много срещи с руснаци, при това такива, които са подложени на санкции, многозначителен е Шийл. И изразява съмнение, че всъщност специалният прокурор Мълър е поискал документи от Deutsche Bank за разследването си – защото има информация, че призовката е пратена от друга дирекция на правосъдното министерство, което навява мисли, че става въпрос за отделно разследване – може би на Джаред Къшнър.

Републиканците отвръщат на удара

Според друго издание в САЩ – The Daily Beast, съвсем скоро Републиканската партия ще пусне специално официално изявление, в което обвинява висши кадри на ФБР в превишаване на правомощия. Съгласно информацията, в това изявление, което се пише от един от основните съюзници на Тръмп в Конгреса – Девин Нунес, председател на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, за основни "виновници" ще бъдат посочени зам.-директорът на ФБР Андрю Маккейб и зам.-главният прокурор Роб Розенщайн. Няма да бъде забравен и бившият главен директор на ФБР Джеймс Коми.

Основата на изявлението е, че ФБР е нарушило процедурите за получаване на информация от чуждо разузнаване. Американското правосъдно министерство вече официално изрази опасения, че тази позиция може да е съкрушителна, ако републиканците първо не дадат на ФБР и на американското правосъдно министерство да го редактират, за да няма в него "чувствителна за националната сигурност на САЩ информация".

Стив Банън със сигурност отива да дава показания за кампанията на Тръмп, но не под клетва

Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън е дал окончателното си съгласие да бъде интервюиран от прокурорите, разследващи предпола...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка