Руската мафия ли стои зад Доналд Тръмп? (ВИДЕО)

14823
Руската мафия ли стои зад Доналд Тръмп? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Възможно ли е възходът на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп - както като бизнесмен, така и като политик, да се крепи на солидни връзки с руската мафия? Този въпрос поставя журналистическо разследване, което придобиваше все по-широк отзвук в САЩ преди атаката срещу военно-въздушна база в Сирия.

"Като част от контраразузнавателните ни задачи разследваме опитите на руските власти да се намесят в президентските избори от 2016 година. Това включва проучване на всички връзки между лица, обвързани с кампанията на Доналд Тръмп и руското правителство и дали е имало координация между кампанията на Тръмп и усилията на Русия за намеса". Това заяви директорът на ФБР Джеймс Коми в края на месец март тази година по време на изслушване пред Комисията по разузнаване на Конгреса относно евентуалната помощ, която Доналд Тръмп е получил, за да спечели президентските избори в САЩ.

Въпроси и връзки

Защо Коми беше толкова лаконичен по въпроса и то пред законодателно звено? Според разследващия сайт WhoWhatWhy* причината е, че Федералното бюро за разследване е напипало много сериозен случай на връзки на Доналд Тръмп с представители на руската мафия, които пък са свързани с руския президент Владимир Путин. ФБР мълчи, защото иска да предпази свой източник, който помага за разплитането на организирана престъпна мрежа – източник, който всъщност е престъпник, твърди разследващият американски сайт.

Източниците на WhoWhatWhy* твърдят, че връзката към Тръмп най-вероятно тръгва от Феликс Сатър, но не той е „Капо ди тути капи“, издигнал Тръмп до стратосферата на световната политика. Сатър е с дебело криминално досие – намушкал е със счупена чаша човек в лицето по време на сбиване в бар през 1998 година и е пледирал „виновен“ при процес за рекет и изнудване в полза на руска мафиотска организация, припомня Fobes. Работи в Bayrock – компания, която в началото на века е партньор на Тръмп по сделки с недвижими имоти. Сейтър е информатор на ФБР и ЦРУ, твърди WhoWhatWhy*, позовавайки се на връзки в официални документи.

Как връзката между Сатър и Тръмп излиза наяве – по време на процес срещу Bayrock. Служител на компанията представя доказателства за пране на пари и тъмни сделки в Bayrock пред адвокат Фред Оберландер. През 2010 година Апелативният съд в Манхатън издава секретна заповед, забраняваща на Оберландер да споменава, че знае кой е Сатър пред правосъдното звено на американското правителство. Тази заповед си остава засекретена и има само редактирана нейна версия.

Какво каза Тръмп, след като заповяда атаката срещу Сирия (ВИДЕО)

Американски ракети удариха военновъздушна база на правителствените сили край сирийския град Хомс в отговор на ужасяващата химическа ата...

КОЙ

Кой обаче е мафиотът на мафиотите – най-вероятно става въпрос за Семьон Могилевич. През 2009 година специален агент Питър Коухоувън го определи пред CNN като стратегическа заплаха за САЩ и човек, който "може с едно телефонно обаждане или заповед да повлияе на световната икономика." Има слухове, че от времето на войната на СССР в Афганистан Могилевич е можел и е продавал оръжия за масово унищожение в най-горещи точки по света.

В началото на 90-те години на XX век с протекцията на Могилевич от сибриски затвор е освободен един от най-безмилостните руски престъпници - Вячеслав Иванков с прякора Япончик. След освобождението Япончик заминава за САЩ, където стартира изграждане на престъпна мрежа. А ФБР открива впоследствие, че Япончик живее в един от апартаментите на Trump Tower. “Кулата“ на американския милиардер е поставена под наблюдение както заради Япончик, така и заради Феликс Сатър. През 1993 година Сатър, заедно с италиански мафиот на име Салваторе Лауриа, застава начело на фирма White Rock, която се превръща в пералня на пари. Основният метод на действие – с игра на борсата посредством „фалшиво напомпване на акции“, които се продават на наивни инвеститори при пик на цената, а след това загубите остават за хваналите се на въдицата. ФБР хваща Сатър, но престъпникът получава лека присъда и подозрението е, че става източник на федералните в гонтибата на Могилевич.

Как

След 11 септември, 2001 година Сатър влиза в Bayrock, която става една от най-важните връзки между Тръмп и капиталите в бившия СССР. Фирмата е основана от Тевфик Ариф, бивш функционер на комунистическата партия в Казахстан. През петте години през които Сатър работи в Bayrock, той пътува из целия бивш Съветски съюз, за да търси изгодни имотни сделки, които Bayrock да насочи към Тръмп. Trump Organization заема името си на проекти на Bayrock в Торонто, Флорида, Аризона, и в Ню Йорк - в шикозния квартал Сохо, като проектът SoHo е единственият проект на Bayrock, в който Trump Organization всъщност влага някакъв дялов капитал.

Де Ниро: Тръмп опетни президентската институция

Робърт де Ниро отново атакува американския държавен глава Доналд Тръмп, обвинявайки го, че е опетнил президентската институция. Актьор...

От две страници от данъчни декларации на Тръмп от 2005 г., за които се предполага, че са изпратени анонимно на репортера Дейвид Кей Джонстън, става ясно, че през същата тази година Тръмп е спечелил огромна сума пари – повече от 153 милиона щатски долара, което го поставя в малка група свръхбогати американци, вероятно само няколко десетки такива. Изглежда, че истинският неочакван късмет за Тръмп започва по същото време, когато инвеститори от страни от бившия Съветски съюз пускат кранчето на парите в брой.

Сатър и семейство Тръмп стават толкова близки, че през февруари 2006 година, по лична молба на Доналд Тръмп, гангстерът се присъединява към децата му Иванка, Доналд младши и съпругата на сина му Ванеса в Москва, за да ги разведе из града, според негови свидетелски показания. През 2007 година обаче The New York Times пуска разследване кой е Сейтър. Тръмп обаче сякаш не си спомня за Сатър. "Феликс Сатър, Боже, трябва дори да се замисля за това. Не съм запознат с него отблизо", казва той преди две години пред АП. Пред съда обаче агентът на ФБР Лио Тадео подробно свидетелства относно Сатър и Bayrock и именно благодарение на неговите показания Сатър не влиза в затвора за много дълго време.

Сагата Тръмп-Сатър-Могилевич-Путин, с нейните преплитащи се вътрешни и международни нишки, почти сигурно е бойно поле за могъщи фигури от разузнаването на САЩ. Дори разнищването на една такава нишка – използването от ФБР на Феликс Сатър като информатор – е предизвикателство на всяко ниво. Най-вероятно ФБР няма официално да свърже многото връзки, които официално не стигат да бъде сглобен пъзелът, пише в заключение WhoWhatWhy.

Можете да прочетете цялата статия в оригинал ТУК!

* WhoWhatWhy е проект на разследващия журналист Ръс Бейкър. Той е дългогодишен разследващ журналист, работил за издания като Newsday и The New York Times, като е известен с книгата си „Семейство от тайни“, посветена на семейство Буш и предполагаемите връзки на Джордж Буш-старши със скандали като „Уотъргейт“ и убийството на Джон Кенеди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com