Осъдиха бившия шеф на кампанията на Доналд Тръмп

5921
Осъдиха бившия шеф на кампанията на Доналд Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Пол Манафорт, бившият ръководител на президентската кампания на Доналд Тръмп, беше осъден по 8 обвинения - по 5 обвинения за подаване на фалшиви данъчни декларации, 2 обвинения в банкова измама и 1 за недеклариране на чуждестранни банкови и финансови сметки. Присъдата е първата, която бива постигната от специалния прокурор Робърт Мълър във връзка с разследването му за руската намеса в американските президентски избори, припомня CNN. Тя дойде, след като съдебното жури заседаваше четири дни по случая.

Срещу Манафорт имаше още 10 обвинения, но нито едно от всичките не беше пряко свързано с руската намеса - т.е. дали е взел пари от Русия, за да помогне с тях на Тръмп да стане президент. По същество той беше признат за виновен за укриване на 65 млн. долара в чуждестранни банкови сметки, както и в приемането на луксозни подаръци - дрехи, часовници, коли, на стойност 15 млн. долара, които не са надлежно декларирани. Освен това съдебните заседатели признаха Манафорт за виновен в измама, за да вземе банкови кредити на обща стойност 20 млн. долара. Потенциално присъдата на Федералния съд в Александрия, Вирджиния, означава, че Манафорт може да влезе до края на живота си в затвора - за 80 години, но вече има предположения, че посредством споразумение Манафорт може да престои зад решетките за само 10 години.

Тръмп за разследването за руската намеса: Можех да се намеся, но няма

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма да се меси в разследването срещу него за евентуални връзки с Русия и руска намеса в...

Доналд Тръмп също вече коментира новината, като обяви бившия си сътрудник за добър човек и напомни, че присъдите не са свързани с руска намеса в президентските избори на САЩ. Американският президент не пропусна обичайните си приказки по темата - че разследването за руската намеса е "лов на вещици" и "позор".

Историята на процеса

Представянето на доказателства "за" и "против" Манафорт продължи 12 дни. Пред съда бяха изложени общо 388 доказателства в подкрепа на тезата, че началникът на кампанията на Тръмп трябва да отговаря за данъчна и банкова измама – най-вече за скрити от американските данъчни банкови сметки в чужбина, които Манафорт не вписва в данъчната си декларация. Основен момент в тезата на обвинението е, че Манафорт е измамил с 16 млн. долара Federal Savings Bank, като му е помагал директорът на банката Стив Калк, който е искал пост в администрацията на Доналд Тръмп.

Основно укритите сметки и доходи от чужбина на Манафорт касаят работата му за бившия украински президент Виктор Янукович, който беше свален от поста си с вълната от протести, известна като "Майдан". Преди време в публичното пространство се появи информация, че Манафорт има 15 и повече сметки в Кипър и те са били затворени точно преди да се наложи редица кипърски банки да бъдат поставени под специален държавен надзор заради банковата криза на Острова на Афродита.

Трети ден: Още не е ясно дали шефът на предизборната кампания на Тръмп ще бъде осъден

И третият ден от обсъжданията на съдебните заседатели във Федералния съд в Александрия, Вирджиния, които трябва да решат делото срещу б...

По време на предварителния процес Рик Гейтс - друг от свързаните с Тръмп американски бизнесмени, посочи, че украински олигарси са плащали на Манафорт, а връзката, през която Манафорт е получавал скъпи подаръци – например часовници и дрехи, е кипърска юридическа фирма, препоръчана от Олег Дерипаска – един от приближените до Владимир Путин олигарси. А бившият гуверньор на Централната банка на Кипър Паникос Деметриадис (на поста до 2014 година) посочи в своя статия за EUObserver, че два трансфера на пари през най-голямата кипърска банка – Bank of Cyprus, касаещи Манафорт – за 900 000 долара и 1 млн. долара, са били маскирани като заеми. Това е станало в периода 2014 – 2015 година – след всички взети мерки, включително за сигурност, през периода 2012 – 2013 година заради кипърската банкова криза. Чак през 2015 година Bank of Cyprus прекратява работата си с Манафорт, но защо е отнело толкова време да бъде взето това решение, пита Деметриадис.

В цялата история ключово се оказва името на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос – човекът, който стои в основата на спасяването на хазартния бизнес на Доналд Тръмп в Атлантик Сити. Според The Wall Street Journal Рос е бил човекът, който е изиграл основна роля за това едни руски акционери в Bank of Cyprus да отстъпят пред други – по-конкретно пред Виктор Векслберг. Векселберг е един от седемте руски олигарси, на които САЩ наложи санкции като хора, печелещи от режима на Владимир Путин. И Рос, и Векселберг влизат в Bank of Cyprus в близък период от време – Рос става неин вицепрезидент. А според The Wall Street Journal кипърски политици са ходили при Уилбър Рос с идеята да го привлекат – гледната точка на Паникос Деметриадис е, че ако това е вярно, то Кипър е послужил като своеобразен брокер между американски и руски интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com