Държава на бос крак и прострян потник

10978
Държава на бос крак и прострян потник
Снимка: iStock/Guliver

Нищо, че е лято и навън е като за нестинарски танци на жарава - умовете на традионните производители на скандали и клюки у нас очевидно не прегряват, а се охлаждат във врява и кондензиращи сквернословия.

НДК ще падне по-бързо и от паметника, който лениво свалят вече седмици. Ще се катурне в пазарлъци, обществени поръчки, вечно невинни люде, бъркащи иначе и с крачката си в качето с меда. Ще падне и от гнева на Темида, която се вихри в имитационно правосъдие.

Свободата ми свършва до свободата ти

Тези дни ще ви говорят много за смисъла на свободата, ще я героизират, ще я сравняват, изопачават, нагласят според предизборната кампа...

Изпопадаха маските на работодателите, лепнали етикети: на българина, че е мързелив, на синдикалиста, че е вреден. В еуфорията на "аз казах едно, ама вие пак не разбрахте" заваляха извинения, които вече и загниха от забрава.

Суджуци и пастърми съхнат по политическите балкони, ала колкото повече се присягат към тях, толкова повече им... присяда на гърлото, защото завистниците ги гледат и кълнат на празен търбух.

Падат имунитети, сгромолясват се алибита, с тътен рухват обвинения, а една банка стои ограбена като стара блудница и гледа към онези 12 000 страници, където истинските калпазани липсват.

Ето там едни съдби катастрофираха на "Тракия", а едно момче си отиде заради вероятно раздиращо го чувство за вина. Заради необяснима агресия пребиват всяка минута някого - дали нотариус, журналист или баба ви на село. Всеки час пускат от ареста хулигани, точно сега някой пожарникар си пришива десетгодишната униформа за стотен път, медик търпи обиди и закани заради това, че се е притекъл на помощ, а уморен даскал събира от кол и въже ученици, за да закърпи иначе разпадаща се паралелка за новата учебна година. На всички тях отдавна им е паднал гарда, но устояват в безпаметно търпение.

​Вече нищо не може да ни изненада

Живеем в най-изненаданата държава, в която нищо не може да ни изненада. Това е парадокс, в който дружно пребиваваме като общество, разд...

Докато падат от високите етажи на властта примери за корупция, безхаберие и разкъсан на парчета морал, държавата сваля чорапа, минава на бос крак, нахлузва един потник с вплетен подтекст, напомнящ комбайнер в късна добруджанска жътва, и почва да полива столетниците в "Бояна", защото скандалите са си скандали, ама за пиара си трябва да се потруди човек.

И така, докато се сипят глупости, едно простряно бельо се вее на простора, напомнящо колко срамно и безнадеждно всъщност можем да съществуваме.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com