Свободата ми свършва до свободата ти

4728
Свободата ми свършва до свободата ти
Снимка: БГНЕС

Тези дни ще ви говорят много за смисъла на свободата, ще я героизират, ще я сравняват, изопачават, нагласят според предизборната кампания, която водят.

Слушайте ги и си мислете за това, че всички ние сме свободни да живеем в ограничения. Свободни сме да се движим по правила и да поставяме рамки на действията си. Свободни сме до границата на закона, до личното пространство на другия, до собствената си съвест и усещане. Без да съществува правният ред, който регулира свободата в обществените отношения, не можем да живеем свободно.

Свобода в извънредно положение

Турция прекратява действието на Конвенцията за правата на човека за времето на извънредното положение, което бе обявено в страната. По-...

Всички модерни държави много добре си дават сметка за ролята на свободата на индивида и нацията. Тя минава през общите правила, общите ценности и рамки, които оформят рамката на човешкото съществуване. Днес България е модерна държава в смисъла на споменатото дотук. Тя е и свободна държава в същия този смисъл. Днес свободата няма нужда от пушка и нож, трябват ѝ правила и закони. Днес свободата няма нужда от опълчение и черешово топче, необходими са й граждани и професионалисти.

Загиналите за свободата са пример за това как да я мислим днес, как да се борим за нея, как да я пазим, как да я поставяме като лично и обществено благо, а не като дар, който може да се пилее на вятъра.

На свободата ѝ трябват регламенти, за да е от истинска полза роду. В противен случай се превръща в анархия и безредие, в нещо минало, мъртво и деградивно.

Моята свобода свършва до вашата, вашата свобода свършва до тази на обществото. А там би трябвало да започват законите, които ни правят свободни. Така се върви напред. Така се стига до свободата.

Урокът, който ни даде Румъния

Коментар на Райнхард Везер за ФАЦ. Преводът е на "Дойче Веле България". Ако Румъния не се беше присъединила към ЕС, днес не само тя ще...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com