​Вече нищо не може да ни изненада

2472
​Вече нищо не може да ни изненада
Снимка: БГНЕС

Живеем в най-изненаданата държава, в която нищо не може да ни изненада. Това е парадокс, в който дружно пребиваваме като общество, разделено на хора, учудващи се на всичко, и такива, които виждат през събитията.

Изненадва ни снегът. Изненадано разбираме за него от Facebook. Пак от там за него чуват и тези, които трябва да го чистят. И изненадани, че засега са подготвени, излизат с фадроми, пригодени за снегорини.

Когато мафията има повод да почерпи

"В този парламент е модерно да казваш, че си опозиция, ние вървим по модата и сега сме опозиция". Думите са на премиера в оставка Бойко...

Но снегът спира и изненадата свършва. И за пореден път е изненадваща киша, като кривнеш отвъд големите булеварди с електрическите им глобуси. Изненада: по села и паланки няма ток, но има партини с човешки бой, няма хляб, но има воля за отмяна на бедственото положение, няма снегорин, но има трактор, който все ще изрине нещо. Няма и виновни. Ала всъщност не - виновен е снегът, че вали.

Така в изненадано състояние на духа преминават покрай нас и други чудати събития, за които дори не си даваме сметка, като увехне изненадата ни.

Ето например изненадаха ни със съдебна реформа, която трая колкото еуфорията от изненадата. Изненадаха ни и със здравна реформа. От нея ни остана само пръстовият отпечатък и някакви похарчени нахалост кинти. Образованието също ни изненада - разни амбициозни реформисти, които не са стъпвали в школо, мислеха изненадващи глупости за неговото бъдеще.

Ту бяхме изненадани, ту не покрай поредните избори, в които изненадващи заигравки ни показаха за пореден път потенциала на врътни политиката у нас. Изненадващо ще сменяме и системата, но никой не знае как ще стане това. И така всеки ден слушаме изненадващи тези колко зле или колко добре ще стане. Изненада: няма да стане по-добре, не и с материала, който имаме.

Наздраве за тази реформирана държава

Видяхме, че лесно се хвърля оставка. Още по-лесно е да се нацупиш, но да го приемеш като отговорно поведение. А най-лесно е да метнеш о...

Не ни изненадва нито агресията на пътя, нито агресията срещу човека, нито ексцесиите на шепа провъзгласили се за последна инстанция в държавата. Те са герои, а на героите всичко е позволено! Не ни изненадва, че само си говорим за правосъдие, а то, милото, колабирало, докато се суетят около него.

Не се учудваме на безвластието и разградения двор, на който приличаме - в него всеки си влиза, взима, оставя отпадъка си и бегом я към Москва, я към Брюксел, я към Вашингтон. А после все тъй изненади чучала ни обясняват как всичко е наред, докато отвън междувременно ни се смеят и чумосват.

И вече нищо не може да ни изненада, защото не знаем откъде да започнем да поправяме: дали от тези, които са все с ококорени очи на всичко, или от онези, които се взират през мантията на популизма и лъжата.

И къде в почуда, къде в меланхолия от предугаденото крачим с бледи стъпки по неотъпкания сняг, докато от лявата ни страна блъскат някого на пешеходна пътека, а от дясната - говорят за справедливост. А по средата стоиш ти - човекът, който живее най-изненаданата държава, в която вече нищо не може да го изненада.

България е на 57-мо място в света по просперитет от общо 149 страни

България заема 57-мо място в света по просперитет от общо 149 страни по света според класацията, изготвена от базирания в Англия инстит...

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com