Летящият холандец с български екипаж

6424
Летящият холандец с български екипаж
От миналата година е известно, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за присъединяване към зоната за свободно пътуване

България заприличва все повече на Летящия холандец. Според старинната легенда върху този невероятно бърз и красив кораб тежи проклятието да плава край нос Добра надежда до деня на Страшния съд, тъй като капитанът му продал душата си на дявола. Страната ни пък вече пет години е в Европейския съюз, но обикаля покрай шенгенското пространство като окаян призрак, който не може да намери покой.

От миналата година е известно, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за присъединяване към зоната за свободно пътуване. Вчера председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой

Цветанов: Не трябва да се противопоставяме остро на Холандия

Министър Цветан Цветанов заяви ясната си позиция, че не трябва да се противопоставяме много остро на Холандия. "За мен по-важно е да к...

ни успокои,

че е написана пътната карта за приемането ни

и наесен старейшините отново ще проверят докъде е стигнал балканският тандем. Надеждите са, че през октомври пред нас ще се отворят въздушните и морските граници, а някой хубав ден - и сухопътните.

Холандия е поставила прости и ясни условия към двете страни - да бъдат публикувани два поредни положителни доклада от Европейската комисия относно България и Румъния, преди да даде зелена светлина за влизането ни в Шенген. Ако съдим по последните оценки на Брюксел за страната ни, няма опасност в близкото бъдеще Еврокомисията да ни погали по главицата. Изглежда, че и докладът през юли няма да излее мед и масло, а по-скоро ще задълбочи критиките за правосъдието и вътрешния ред.

Упреците на Бойко Борисов, че една партия (крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс разиграва целия континент) до голяма степен са основателни. Двете балкански страни са заложници в ксенофобската игра на Вилдерс, който крепи правителството в страната на лалетата.

Нейнски дава съвети за Шенген

Холандия е говорител на съмненията в ЕС спрямо България и Румъния, които са базирани върху недостига на доверие по отношение на способн...

Минаха времената, когато ЕС благославяше едни или други кандидатки въз основа на т.нар. политически решения. И през 2007 г. не бяха малко тези, които смятаха, че България и Румъния се приемат по милост, преди да са изпълнили всички необходими критерии за членство.

Днес също европейските правителства се заиграват с "политически решения", само че този път с обратен знак. В случая не пускат в Шенген източноевропейците,

за да не ескалират националисти-ческите настроения

в редица западно и северноевропейски страни. Мотаят ни с процедурни хватки и в подстъпите към еврозоната, която и без нас се тресе от катаклизми.

Задълбочаващата се криза закономерно води до нарастване на опасенията, че хиляди работни места ще бъдат заети от мизерно платени и готови на всичко емигранти. Другата нарастваща тревога е вероятността гастролиращи разбойници да усложнят криминогенната обстановка в "елитния клуб".

Бойко: Европа, спете спокойно

Премиерът Бойко Борисов увери европейците, че могат да спят спокойно. "Шенгенските граници се пазят по най-добрия начин. България е из...

Колкото и да са неоправдани тези страхове, раздухването им носи гласове на крайнодесните партии, които от 2008 г. насам са в невиждан разцвет. Затова и холандското "не" едва ли ще бъде обезсилено преди следващи избори, в които екстремистите като Вилдерс да загубят влиянието си. В същото време за България остават поуките и още броени месеци, през които страната ни да се бори с недъзите в съдебната система и МВР, посочени в докладите на Еврокомисията.

Друг въпрос е, че мотаенето и висенето пред вратата на Шенген действа като епидемия от евроскептицизъм. Все пак никой не иска да бъде третиран като втора ръка европеец. Българите също.

Руслан Йорданов, Стандарт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com