По казуса "Марковска" Борисов хвана бика за опашката

17293
По казуса "Марковска" Борисов хвана бика за опашката

На какво ли не сме се нагледали, но чак такава ненагледна арогантност, като демонстрираната от Марковска отново вчера, май не бяхме консумирали!

В рамките на един и същи ден тя заяви пред разни медии, че нямало да предаде онези, които са й гласували доверие в парламента, и ще се закълне като съдия в Конституционния съд, а само часове по-късно, когато президентът Плевнелиев й попречи да го направи, напускайки церемонията, беше цитирана да казва пред депутати, че всъщност е имала намерение да се закълне и да подаде оставка.

Двете й позиции се изключват взаимно точно толкова, колкото още няколко подобни нейни противоречащи си по смисъл предишни поредни изявления.

По този повод, ако се приеме за меродавно „намерението” й да подаде оставка след като положи клетва (нещо, което очевидно е било толкова засекретено, че не го е споделила дори с президента), ще смятам за позволено отсега нататък намеренията да се зачитат, щом като има толкова високопоставен прецедент.

Например:

Защо да не ограбя една банка с намерение да депозирам парите в друга и да ги върна с лихвите на ограбения трезор, за да му направя услуга? Не казвайте обаче на никого, защото намеренията на простосмъртните водят до белезници, докато самозабравилите се властници, които се разпореждат с живота и имуществото ни със самочувствието на недосегаеми, явно са загубили всякакво чувство за реалност и смятат нас, „мравките”, за толкова тъпи, колкото всъщност се оказваме, търпейки подобни изстъпления.

Този път обаче има надежда поне веднъж Темида да се ядоса и да свали превръзката. Марковска прекали дотолкова, че прокуратурата, която декларира първоначално, че няма намерение да се занимава с „казуса Марковска”, вече си е променила намерението.

Изплува новината за досъдебно производство срещу Венета Марковска от 2010 г., което никак не може да бъде наречено донос, защото е по сигнал на ГДБОП. Според БНР производството е срещу неизвестен извършител за търговия с влияние, пране на пари и подкуп.

Това е същият Георгиев, с когото Марковска е живяла години на семейни начала, но първата й реакция беше да отрече, че е била близка с него. В ГДБОП обаче са се усъмнили още преди 2 години, както се оказа „изведнъж” сега, че чрез него съдийката е получавала дарения, които са свързани със служебните й задължения.

А уж нямаше нищо срещу нея, както твърдеше в парламента не само самата Марковска, но и нейната закрилница на върха на правната комисия Искра Фидосова!

Интересно, как ли ще реагират от Европейската народна партия на това, че българският вицепремиер Цветан Цветанов ги подведе с тезата си за „непорочността” на кандидатурата на Марковска, след което висши представители на консерваторите му се довериха и се ангажираха от Брюксел с подкрепа на позицията на ГЕРБ за избора на Марковска в българския Конституционен съд?

Ходът на Плевнелиев с крачката встрани, направена когато скандалът налиташе с рогата върху него на ръба на пропастта, беше моментално аплодиран от главния тореадор на републиката Бойко Борисов. Това обаче е случаят, при който няма как скрие, че обича да хваща бика за опашката.


Иво Инджев
ivo.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com