Сметката, моля!

2813
Сметката, моля!
Снимка: БГНЕС

Сякаш мина цяла вечност, откакто гръмна новината, че огромно количество данни е изтекло от НАП. Лични данни. Данни на кажи-речи всички данъкоплатци в България. А беше само 15 юли, когато се разбра – преди две седмици.

В края на втората от тези две чудни седмици държата се сети да почне да повтаря все по-усилено как няма страшно. Кофти станало, ама не чак толкова. Може някой злосторник да понаучи нещо за вас, но не толкова лесно – данните са сурови, работни. И засега съветът на НАП заради цялата работа е да си сменим паролата на пощата – ако ползваме персонален идентификационен код (ПИК).

Звучи доста съмнително успокоително. Даже нагло. Защото ако не е толкова лесно да се възползва човек от тези данни, тогава каква е тази паника? А ако все пак може, тогава какво прави държавата? Ами ако могат само хора, които са на по-високо ниво в интелектуалната стълбица – тогава дали не е още по-страшно? Умните хора, като решат да газят лука, го газят с далеч по-мащабни последници от по-малко умните ...

А на тях кой ще сложи намордник?

Много баби чумави прасета. Така би могла да се опише ситуацията с нарастването на епидемията сред животните. Чумата по свинете в Бълга...

Извън опасността, в цялата работа най-нагло звучи това, че НАП ще плати бъдещата глоба за етикета „държавен заплес номер 1“ с пари на данъкоплатците. С наши пари, бе! На тези, на които им задигнаха данни. От тези, които не можаха да ги опазят. Хем окрадени, хем си плащаме още веднъж, че ни окрадаха?!?!?!

В края на юни, докато говорих с адвокат Николай Хаджигенов как колегата Димитър Стоянов от "Биволъ" ще съди държавата заради неправомерен арест, стана дума точно за отговорността на чиновниците. В България такава няма – няма лична, чиновническа отговорност. Няма "ти го направи, теб наказваме". Има само: "За целия теч на данни ще се установи кой е виновен. За всички служители от най-ниското до най-високото ниво ще бъдат предвидени наказания". Това, последното, е по Томислав Дончев. По закон и съд лична чиновническа отговорност няма. Защото ако имаше, затворите щяха да се изравнят с обема на запълнената информация, източена от НАП.

Г-н Дончев, кога ще стане тази работа?! Поименно ще ги обявите ли виновните? Глоби ли само ще има? А защо да не платят тези, виновните, глобата към НАП? Въпроси, въпроси – говорим си така, да си чешем езиците. И докато го правим, продължаваме да плащаме. Явно толкова си можем, след като още не сме поискали сметката.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com