X
 
 

За "другите", които не катерят върхове

4817 11
photo of За "другите", които не катерят върхове
Снимка: Grand и Joy Optics
За трагедията около Боян Петров се изговори прекалено много. Не беше нужно, но ние рядко се съобразяваме с това. Проблемът е, че вместо този тежък инцидент да ни обедини, той стана поредният повод за разделение.

В стремежа си да засвидетелстват своето уважение и възхищение пред Боян, мнозина решиха, че имат право да гледат отвисоко и да съдят. Решиха, че има аршин, техният аршин, за това кой е велик и кой - нищожен, и за това кой заслужава почит и кой - унижение.

Жената до Боян Петров: Не искам да говоря за край, докато няма край

"Днес е последният ден, в който се провежда спасителната акция от китайска страна. Ще проверят места, които сме набелязали на сателитна...

Тези хора наредиха Боян, а понякога и себе си, в пантеона на българските герои - тези, които са достигнали висота на духа и волята, неразбираема за останалото простолюдие, чиито мечти се простирали единствено до масата, децата, жената, и собственото жалко и безинтересно съществуване.

За тези хора всички в "ниското" - които не катерят върхове, не отиват надалече или надълбоко, не предизвикват собствените си възможности и природата, са "роботизирана, лоботомирана, зомбирана желеподобна маса", на която "не си струва да ѝ се обръща внимание".

Тези "съдници" са арогантни, ограничени, несправедливи и дълбоко неразбиращи и неуважаващи личния път и битки, които води всеки.

Човек сам намира нещото, което го прави щастлив, свободен и което му дава възможност да изрази себе си. Едни катерят върхове. Други шият гоблени. И нито едните, нито другите са по-добри, по-достойни или по-велики. Просто са различни.

Хората, които са избрали да катерят върхове, знаят, че този техен личен избор и тази тяхна лична радост има висока цена - всеки път да рискуват живота си. И понякога изтеглят късата клечка. Това не е някаква гигантска вселенска несправедливост, това е обичаен и очакван риск, който са поели. Такъв риск не поемат онези, които шият гоблени у дома, но това не ги прави презрени и нищожни скотове. Те просто имат нужда от нещо различно.

Сестрата на Боян Петров: Не съм готова да го дам, той е нужен на всички

Боян Петров остава в неизвестност. Спасителите търсят следа по пътя надолу от осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. Семейството на Боя...

Отвратителна арогантност е да заявяваш, че един алпинист, бегач, гмуркач, е велик, а един обикновен човек е "зомбирана желеподобна маса". С какво е жалък, ограничен и презрян животът на един учител? Или на обикновен лекар? Или на самотна майка? Или на човек, преборил тежко заболяване или преживял лична загуба? Или изобщо на всеки, който не покорява върхове, но всеки ден се бори за това собственият му живот и живота на децата му да бъде по-добър и по-смислен от вчера? С какво милионите хора в "ниското", които няма да бъдат запомнени от историята и няма да влязат в новините са по-недостойни? С това, че техния път е различен?

Кои са тези, които смятат себе си за богоподобни, че да чертаят линията между величието и падението?

Корнелия Петкова е майка на 3 деца, която губи съпруга си, убит от пиян шофьор. Красимира Обретенова е майка на 16-годишната Пасионария, дете с увреждания, която беше принудена да емигрира в Холандия, за да има дъщеря й шанс за бъдеще. Георги Колев е един от многото българи, емигрирали в Германия, за да издържат семейството си. Момче от Смолян пък учи, а вечер работи в хлебопекарна, също за да издържа семейството си, защото баща му е починал, а майка му и сестра му са със здравословни проблеми. Емилия Пешева е бивша учителка, понастоящем пенсионерка, която не може да преживява с ниската си пенсия от 245 лв. и е принудена да се занимава със земеделие.

Всички тези хора вероятно никога няма да тръгнат да покоряват върхове. Но се борят с живота така, както могат и така, както вярват, че е правилно. И това е достатъчно. И това също е велико. И никой няма право да обижда тази тяхна борба, оценявайки я като оскотяване.

Боян Петров е направил своя личен избор. Личният избор, който прави всеки един от нас. И макар тези избори да са различни, всички те са достойни за уважение. "Ниското" и "високото" не се мерят в исторически постижения и рекорди. Мерят се в душа, характер и ум. Мерят се в това всеки ден да постъпваш правилно, съвестта ти да е чиста, а децата ти - възпитани в морал и ценности. И на този връх ежедневно се качват хиляди българи, чийто подвиг заслужава същата почит като този на Боян Петров.

Алпинист: Чудо трябва да стане, за да е жив Боян

Боян Петров не е тръгнал да покорява връх Шиша Пангма, за да умира. За съжаление, чудо трябва да стане, за да е още жив. Това каза про...

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Безумна статия. Не познавам Боян Петров, но съм сигурна че винаги е уважавал всеки честен труд и на тези, които си гледат децата и на тези, които шият гоблени. Злобата и злорадството обаче, че е загинал един велик българин, е поредното докадателство, че не сме народ, а измет. Да почива в мир! А добрите хора, които го подкрепяха са навсякъде из България и са от всяка черга, злите дано са по-малко.. виж още ›› ..
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Да 'изкатериш връх' е метафора, която се използва когато човек преодолява трудност в живота или постига набелявана цел. Тия, които се възхищават на човек, който съзнателно се е изложил на опасност (и си е понесъл последствията) така и разбират метафорите - буквално. Нищо против Боян,против съм издигането на глупостта в култ.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Камелия 8 Камелия преди 8 месеца Профил на трол?
  Тази статия за мен пък е един изключително повърхностен и тънкообидчив прочит на реакцията на хората, които бяха нападнати от "другите". Другите, които нито разбраха, нито уважиха чуждата болка, чуждите молитви и чуждата надежда. Аз не се смятам за богоизбрана, за герой, въобще, за нещо повече от другите. Но Вие май изобщо не сте открили разделителната ос между двете групи хора. И от дв виж още ›› ете страни имаше и учители, и шивачки, и лекари, и чистачи... Това с професиите за мен е съвсем извън темата. По-важното - и от двете страни имаше и запалени планинари, и хора, които планината я гледат само на картички. И това дали споделяш страстта на един човек не е определящо за това дали ще видиш колко ярко свети той. Не мога да говоря от името на всички, затова ще говоря от свое. Не познавам лично Боян. Но знаех кой е и преди, и му се възхищавах, не защото катери планински върхове, а повече за другите, човешките. Когато се разбра, че е изчезнал и новината получи такъв отзвук, когато толкова хора започнаха да се молят и вълнуват заедно, стана ми топло на душата, почувствах надежда. Защото за пръв път от толкова време хора се обединяваха около нещо добро, човешко. Показваха подкрепа на един сънародник, БЪЛГАРИН, изгубен в чуждата висока планина. Хората подкрепяха този българин, който също така за много от тях беше ПРИЯТЕЛ, за някои ЛЮБИМ, БАЩА, СИН, БРАТ, колега, обществена личност, и да, алпинист. Казвате, и е така - има много достойни и съвършено неизвестни хора, има много тежки съдби. Но, в този момент, подкрепата беше за Боян и неговите близки. И "отвратителна арогантност е да заявяваш", че той си заслужавал този край, защото сам си го бил избрал, защото бил болен, безразсъден, и какво ли още не. Беше отвратителна арогантност в момент за молитви да се изсипва такава помия. За да се помогне, трябваше да има шум. Ако бяхме повече съпричастни с чуждата болка и повече Човеци, щяхме да живеем в един по-добър свят. Да, някои от "моята" страна на осевата линия съща бяха крайни. Но тази крайност беше провокирана от отчайващата липса на човещина у "другите". Не разбирам какво толкова Ви подразни, че е докоснал много хора и че те го смятат за изключителен. Някои личности просто светят по-ярко, няма нищо лошо в това, че не сме слепи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Това е и моето мнение!!! Всеки живее своя живот според драснатото от съдбата му.И всеки го прави според възможностите си.Важно е да оценяваш, че те има и си полезен някому.Колкото хора,толкова разбирания за стойностното.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Изключителна статия, поздравления. В много от тезисите намирам и собствена логика. Точно на време и на място написана.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • На баир лозе 5 На баир лозе преди 8 месеца Профил на трол?
  Висоцки скаш го е написал за него: Владимир Высоцкий ВЕРШИНА Здесь вам не равнина - здесь климат иной. Идут лавины одна за одной, И здесь за камнепадом ревет камнепад. И можно свернуть, обрыв обогнуть,- Но мы выбираем трудный путь, Опасный, как военная тропа. Кто здесь не бывал, кто не рисковал - Тот сам себя не испытал, Пусть даже внизу он звезды хватал с небес. Внизу не встретишь, ка виж още ›› к не тянись, За всю свою счастливую жизнь Десятой доли таких красот и чудес. Нет алых роз и траурных лент, И не похож на монумент Тот камень, что покой тебе подарил. Как Вечным огнем, сверкает днем Вершина изумрудным льдом, Которую ты так и не покорил. И пусть говорят - да, пусть говорят! Но нет - никто не гибнет зря, Так - лучше, чем от водки и от простуд. Другие придут, сменив уют На риск и непомерный труд,- Пройдут тобой не пройденый маршрут. Отвесные стены - а ну, не зевай! Ты здесь на везение не уповай. В горах ненадежны ни камень, ни лед, ни скала. Надеемся только на крепость рук, На руки друга и вбитый крюк, И молимся, чтобы страховка не подвела. Мы рубим ступени. Ни шагу назад! И от напряженья колени дрожат, И сердце готово к вершине бежать из груди. Весь мир на ладони - ты счастлив и нем И только немного завидуешь тем, Другим - у которых вершина еще впереди.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Ти си аслъ - на баир лозе, прочел-недочел и бърза да се изака
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Преди 7 години българката Цанка Палова 4 Преди 7 години българката Цанка Палова преди 8 месеца Профил на трол?
  ражда тринайстото си дете. Уточнявам: БЪЛГАРКАТА, а не ''българската гражданка''. Тя знае имената на всичките си деца (за разлика от едни други български гражданки), тя отглежда всичките си 13 деца вкъщи, а не ги продава в Гърция, или ако щете - не ги зарязва, за да им ''баре гайлето'' българската държава (за разлика от други едни български гражданки), тя пр виж още ›› аща всичките си деца в училище и те едно по едно завършват XII клас (за разлика от едни други български гражданки). Ще оцените тихия ежедневен подвиг на Цанка и на мъжа и' Иван като преминете с кола от Казанлък до Гурково (където днес семейството им живее) през селата на общините Мъглиж, Николаево и Гурково, и се вгледате в етническия състав на обитаващите ги български граждани...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Преди 7 години българката Цанка Палова 3 Преди 7 години българката Цанка Палова преди 8 месеца Профил на трол?
  ражда тринайстото си дете. Уточнявам: БЪЛГАРКАТА, а не ''българската гражданка''. Тя знае имената на всичките си деца (за разлика от едни други български гражданки), тя отглежда всичките си 13 деца вкъщи, а не ги продава в Гърция, или ако щете - не ги зарязва, за да им ''баре гайлето'' българската държава (за разлика от други едни български гражданки), тя пр виж още ›› аща всичките си деца в училище и те едно по едно завършват XII клас (за разлика от едни други български гражданки). Ще оцените тихия ежедневен подвиг на Цанка и на мъжа и' Иван като преминете с кола от Казанлък до Гурково (където днес семейството им живее) през селата на общините Мъглиж, Николаево и Гурково, и се вгледате в етническия състав на обитаващите ги български граждани...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Аз пък не мога да разбера, защото в тази държава се делим! Няма значение кой какво прави и през какво минава, важното е да ценим усилията на другите! Този човек не правил много за страната си, не само за себе си! Всичко негативно и разделението на планинари или не е излишно и ненужно! Защо поне веднъж не се обедим с положителна мисъл и кауза!?!?!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Боян хубаво е направил своя избор за себе си, но явно не е оценил обективно възможностите си и условията. Със своята надценена самооценка въвлече в рисковано издирване много хора, техника и много ресурси.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално