Безплатни прегледи на автомобили във Враца и Мездра

514
Безплатни прегледи на автомобили във Враца и Мездра
Снимка: личен архив

От утре във Враца започва акция "Зима" 2018 г. Тази инициатива се провежда заедно със СБА, БЧК и Пътна полиция. Подготовката ще премине през 3 етапа.  Кампанията "С безопасно пътно превозно средство през зимата" ще се проведе от 1 до 10 ноември. Дейността на сектор "Пътна полиция" ще бъде насочена към превенция на поведението на водачите - основно велосипеди и каруци. Датата 6 ноември ще бъде обявена за Ден без велосипедисти – жертви на пътя. Това обяви началник група „Пътен контрол” старши инспектор Янко Харалампиев.

Вторият етап в периода 11-20 ноември ще касае дейността на пешеходците и водачите и ще акцентира на тяхната толерантност. В рамките на този етап датата 13 ноември ще бъде обявена за Ден без пешеходци - жертви на пътя, а на 20 ноември ще се отбележи Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Третият етап от кампанията "Безопасно шофиране през зимата" ще се проведе от 20-30 ноември, когато пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, на поведението на пътниците и на шофьорите. 20 ноември ще бъде обявена за Ден без водачи и пътници в моторните превозни средства - жертви на пътя. Освен техническата изправност на автомобила ще се обръща внимание на това дали водачите разполагат със зимни гуми, дали са оборудвани със стъклочистачки и не на последно място дали колите са заредени с гориво.

СБА ще извършва безплатни технически прегледи в своите бази във Враца и Мездра. Светлините и гумите на автомобилите ще бъдат проверявани безплатно, каза Митко Стаменов, председател на СБА Враца. Екипите на съюза на автомобилистите ще дават безплатни консултации на водачите на МПС от 1 ноември. Организацията предлага на шофьорите специални карти, в които са включени  редица екстри за оказване на помощ при авария. Картите са с цена от 50-90 лв. в зависимост от степента на услугата, която предлагат. Картата се издава на самия автомобил, а не на конкретното лице-водач, уточниха от СБА.

„Намесата на БЧК става след произшествия на пътя", каза Гергана Николчева от местната структура на БЧК. Тя апелира да се спазва пътната маркировка и да не се влиза в забранените участъци. Подготовката за зимно пътуване , според Николчева, касае и хората, които тръгват  за планината. Желателно е те да имат застраховка, тъй като спасяването през зимата е скъпо струващо мероприятия на планинските спасителни екипи.

Между 50 и 500 лв. ще платите, ако шофирате с неизряден автомобил, допълни старши инспектор Янко Харалампиев. Глобата при незначителна неизправност е 50 лв., 200 – при значителна и 500 лв., ако шофирате с опасно неизправен автомобил. Санкциите влизат в сила от 1 ноември т.г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com