20 млн. души може да са загинали в Холокоста

11617
20 млн. души може да са загинали в Холокоста

Холокостът може да е станал причина за смъртта на 20 милиона души, много повече от смятаното досега, съобщиха американски учени, предаде БГНЕС.

До този момент се смяташе, че в Холокоста са загинали между пет и шест милиона евреи, които се прибавят към други шест милиона души, убити от нацисткия режим. До новите данни за 15-20 милиона жертви, които учудиха някои историци на Холокоста, достигнали учени от Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон след 13-годишно усърдно изследване.

Историците от музея събрали и анализирали огромно количество документи и изследвания за Холокоста. "Резултатите от нашето изследване са шокиращи", заяви ръководителят на проучването Джефри Мегаргий пред британския в. "Индипендънт". "Достигнахме до данни, до които никой преди това не е достигал, дори за лагерни системи, които са сравнително добре изследвани, а много от тях не са", допълни историкът.

Макар Аушвиц и Варшавското гето да се превърнаха в символ на системата за масови убийства, музеят установил, че те са били част от широка мрежа, затворила и заличила милиони хора. Изследването обхванало около 42 400 лагера и гета в Европа и включило също трудовите лагери и нацистките "медицински" центрове, в които бременни жени били принуждавани да правят аборт или децата им били убивани веднага след раждането им. Изследването включвало и лагери, затвори и места за убиване, използвани от марионетни нацитски режими в страни като Франция и Румъния.

Броят на лагерите е близо два пъти по-голям от предишните данни, оповестени от същата институция, като общо в тях може да са били затворени и убити между 15 и 20 милиона души. "Броят е много по-голям, отколкото смятахме досега", заяви Хартмут Бергоф, директор на Германския исторически институт в Америка. "И преди знаехме колко ужасен е бил животът в лагерите и гетата, но цифрите са невероятни", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com