Гръцките журналисти стачкуват по време на кредиторска проверка

5064
Гръцките журналисти стачкуват по време на кредиторска проверка

Гръцките журналисти отново излязоха да стачкуват срещу съкращаването на доходите и уволненията. Правителството на Гърция веднага ги обвини в саботаж, тъй като за днес е планирана визитата на гръцкия премиер Андонис Самарас в Турция за преговори с Реджеп Ердоган, предаде РИА Новости.

Стачката ще протече между 10:00 и 17:00 часа. Журналистите настояват да бъдат подписани колективни трудови договори вместо изтеклите през февруари, а също така да се гарантира минимална заплата и отказ от уволнения в държавните медии.

Гърция: Провал в борбата с укриването на данъци

Гръцката система за събиране на данъци продължава да е мудна и неефективна и това създава сериозни затруднения на държавната хазна и ...

Стачки имаше и на 19 февруари. Тогава на кратко посещение в Гърция бе френският президент Франсоа Оланд. Гръцкото правителството още тогава изрази своето несъгласие със случващото се, като заяви, че журналистите от политически подбуди специално премълчават определени новини. С помощта на съда правителството принуди медиите да възобновят работа си. След съдебното решение за неправомерността на стачката, телевизиите подробно отразиха в новинарските си емисии визитата на Оланд, който тогава изрази подкрепата си за гръцкия премиер при провеждането на непопулярните реформи и обеща на Атина инвестиции и участието на френски компании в местната програма за приватизация.

Междувременно днес представители на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Евросъюза пристигнаха на рутинна проверка в Атина. Целта им е да инспектират докъде са стигнали властите с реформите и съкращенията.

Ако нещата не вървят по план, кредиторите може да забавят или дори да спрат плащания по спасителните траншове. Една от най-непопулярните мерки, за която настояват, е съкращаването на още 25 хиляди държавни служители.

До края на 2015-а година общият брой на уволнените чиновници трябва да достигне 150 хиляди души.

Чуждите инвеститори се завръщат в Гърция

Чуждите инвеститори се завръщат в Гърция. Те са привлечени от евтината работна ръка, недвижимите имоти и производствените мощности, а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com