Афганистанците дали $3,9 млрд. за подкупи през 2012 г.

5946
Афганистанците дали $3,9 млрд. за подкупи през 2012 г.

Половината афганистанци са платили подкуп на държавен служител миналата година, а общата сума на подкупите достига 3,9 милиарда долара, показва доклад на ООН, публикуван днес, предаде БГНЕС.

"Платените подкупи от афганистанските граждани са два пъти повече от вътрешните приходи на Афганистан и една четвърт от обещанията, направени на срещата на върха в Токио", заяви Жан-Люк Лемаю, регионален представител на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на ООН (UNODC).

Корупцията има социални измерения в Афганистан, като 68% от анкетираните 6700 души смятат, че е нормално държавен служител да приема малки суми, за да допълни ниската си заплата, сочат данните на UNODC. Около 67% от анкетираните смятат за приемливо наемането на държавни служители да става въз основа на роднински връзки или приятелство.

"Афганистанците знаят, че корупцията е на път да прегризе социалната тъкан. Решението не зависи само от правителството, а до голяма степен и от обществото", отбеляза Лемаю. През юли конференцията в Токио на страните донорки, посветена на цивилната помощ и развитието на Афганистан, реши да отпусне 16 милиарда долара за четири години на страната при условие, че постигне напредък по отношение на прозрачността на човешките права, главно тези на жените.

Над 40 милиарда долара международна цивилна помощ са предоставени на Афганистан от идването в края на 2001 г. на коалицията на НАТО, сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Но въпреки някои успехи, главно в областта на здравеопазването и образованието, резултатите от тази помощ далеч не отговарят на похарчените суми.

Редактор: Десислава Ушатова

Карзай потвърди, че догодина се оттегля

Афганистанският президент Хамид Карзай потвърди на пресконференция в Осло, че възнамерява да отстъпи управлението идната година, кога...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com