Асад съжалява за свалянето на турския самолет

3958
Асад съжалява за свалянето на турския самолет

Сирийският президент Башар Асад съжалява за това, че противовъздушната отбраната на неговата страна свали на 22 юни турски военен самолет, и заявява в интервю, публикувано днес от турския вестник "Джумхуриет", че въпросният самолет е летял в район, над който в миналото са прелитали израелски самолети, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

"Самолетът е летял във въздушен коридор, използван три пъти в миналото от израелската авиация", посочва президентът, като изразява "100-процентово" съжаление за този инцидент, довел до влошаване на без друго напрегнатите отношения между Анкара и Дамаск. Башар Асад отхвърля обвиненията на Турция, че сирийската ПВО умишлено е свалила самолета, който е изпълнявал тренировъчен полет над Средиземно море. "Държава, която е във война, винаги действа по този начин, машината е летяла на много малка височина и е била свалена от ПВО, защото е била взета за израелски самолет...

Войникът от зенитната отбрана не е разполагал с радар, така че не е можел да знае на коя страна принадлежи (самолетът)", посочва сирийският президент и изказва съболезнования на семействата на двамата пилоти, които досега не са открити. "Ако този самолет беше свален в международното въздушно пространство (както твърди Анкара), ние без колебание щяхме да се извиним", подчертава Башар Асад. По-нататък президентът заявява, че неговата страна е готова на всякакви варианти за разрешаване на кризата при условие, че бъден спазен нейният суверенитет, и че няма да приеме никакъв сценарий, натрапен отвън.

Коментирайки резултатите от срещата в събота на "Групата за действие" в Женева и приетия там документ, президентът посочва, че е удовлетворен от думите на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, че е необходимо прекратяване на насилието и че решението за бъдещето на Сирия трябва да бъде взето от сирийския народ.

"Ние ще обсъждаме всичко, но само ако бъде защитен суверенитетът на Сирия, и няма да позволим на никого да го наруши. Няма да приемем каквито и да било действия, представляващи намеса в нашите вътрешни работи. В документа (от Женева) не се споменава за външна намеса, а се подчертава, че ще бъдат уважавани решенията на сирийския народ. За мен това е достатъчно", подчертава Башар Асад.

Редактор: Яна Баярова

Турски изтребители срещу сирийски хеликоптери край границата

Турската армия съобщи, че сирийски хеликоптери са се приближили до турската граница три пъти в събота и че турски изтребители са били...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com