Бан Ки Мун: Насилието по турско-сирийската граница е опасно

5259
Бан Ки Мун: Насилието по турско-сирийската граница е опасно

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун предупреди, че нарастващото насилие по сирийско-турската граница и последиците от сирийския конфликт за Ливан са изключително опасни, предаде БГНЕС.

"Ескалацията на конфликта по сирийско-турската граница и последиците от кризата за Ливан са изключително опасни", заяви Бан при откриването на "Световния форум за демокрация" във френския град Страсбург.

Той призова също така донорите да предоставят повече средства за справяне с хуманитарното бедствие в Сирия. "С приближаването на зимата, е необходимо донорите да предоставят средства по-щедро, за да се справим с нарастващите нужди на хората в Сирия и на повече от 300 000 бежанци в съседни страни", изтъкна генералният секретар на ООН.

Продължаващият конфликт в Сирия предизвика ескалация на насилието по границата на страната с Турция. Турската армия отговори на огъня вчера, след като снаряд, изстрелян от Сирия, падна в граничното село Акъкале. При инцидента вчера нямаше жертви, но миналата сряда петима цивилни бяха убити в същото село от изстрелян от Сирия снаряд.

Миналата седмица турският парламент даде зелена светлина на правителството да използва военна сила срещу Сирия, ако е необходимо, а Съветът за сигурност на ООН остро осъди нападенията на Сирия отвъд границата и призова за сдържаност.

Редактор: Десислава Ушатова

Давутоглу: Турция не е обявила война на Сирия

Предоставянето от парламента на Турция на правителството на мандат за провеждане на трансгранични операции не е обявяване на война. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com