Башар Асад се страхува от съдбата на Саддам Хюсеин

10284
Башар Асад се страхува от съдбата на Саддам Хюсеин

Сирия отказа да допусне експерти от ООН, които да разследват дали в страната е било използвано химическо оръжие. Дамаск се страхува от повторение на иракския сценарий. Липсата на напредък по този въпрос предизвиква особена тревога на фона на активизирането на сирийските джихадисти и на ливанската организация „Хизбулла”. Тези групи може да се сдобият с химическо оръжие и да го използват в нови конфликти, например срещу Израел, който е обезпокоен от изтеглянето на част от сирийските войници и миротворците от ООН от Голанските възвишения.

Дамаск не даде на ООН разрешение да извърши проверка на химическите оръжия на цялата територия на страната. „За Сирия подобни маневри от страна на Генералния секретариат на ООН са неприемливи, имайки предвид негативната роля, която той изигра в Ирак и която отвори пътя за американското нахлуване”, обявиха от сирийското външно министерство. Дамаск изрази съжаление, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е отстъпил под натиска на държави, „известни с подкрепата си за кръвопролитията” в Сирия. Явно това са Великобритания и Франция.

Междувременно темата за химическото оръжие все по-често се разглежда в контекста на тревожното ехо от сирийската война в съседните страни. Оръжието може да попадне в ръцете на ислямисти или на ливанското шиитско движение „Хизбулла” и да бъде използвано в нови конфликти. През последните седмици сирийските власти са изтеглили хиляди войници от Голанските възвишения и са ги прехвърлили по-близо до Дамаск. Подобно нещо не е имало през последните 40 години. Смята се, че от четири дивизии Сирия е изтеглила две (около 20 000 военнослужещи) и ги е заменила с няколко лошо подготвени батальона. Вакуумът се запълва от различи въоръжени групи, сред които има много джихадисти.

Това кара Израел са строи и укрепва бариерите от своята страна на буферната зона, а има данни, че САЩ прехвърлят в района на Голанските възвишения бойци от сирийската опозиция, които са преминали специална военна подготовка. Тези мерки не се предприемат просто така – за „елементите на международния джихад” Израел е на второ място след Асад в списъка с обектите за ликвидиране. Оказа се, че сирийската група „Фронт ан Нусра” наистина е част от „Ал Кайда”, което бе потвърдено от лидера на „Ислямска държава в Ирак” Абу Бакр ал Багдади. Той добави, че е готов да обедини усилия с други сирийски въоръжени формирования, „при условие, че принципите на управлението на Сирия и на нейния народ отразяват волята на Аллах”.

Събитията в Сирия силно влияят и на ситуацията в Ливан. През последните дни в сирийския конфликт са загинали 11 активисти на „Хизбулла”. На границата не спират сраженията между ливанската група и Свободната сирийска армия. „Броят на погребенията в Ливан се увеличава с всеки изминал ден. „Хизбулла” е все по-дълбоко въвлечена в бойните действия на страната на Башар Асад. Организацията вече не може да крие своите убити и ранени”, пише ливанският вестник „Ал Мустакбал”. Официално „Хизбулла” отрича да се намесва в Сирия. В Ливан се засилват сблъсъците между сунитите и шиитите. Междурелигиозните противоречия наскоро доведоха до падането от власт на ливанското правителство.

Източник от ЕС посочва, че в момента в Ливан съществува крехък баланс между различните общности, преди всичко между сунитите, шиитите и християните. Но заради прииждането на сирийски бежанци, които според ливанските власти, вече са около един милион души, стремително се увеличава сунитското население. По думите на европейския представител сунитите се превръщат в доминираща социална група, което силно влияе на политическата ситуация. Например в град Триполи всеки ден има инциденти. В Ирак има подобен проблем. Там сунитското малцинство изгуби властта си след падането на Саддам Хюсеин и е възможно да се опита да се възползва от ситуацията в Сирия, за да вземе дългоочакван реванш над управляващите в момента шиити.

По оценка на анализатори от „Soufan Group” освен най-уязвимите – Израел и Ливан, сирийският конфликт може да засегне Ирак, Турция, Йордания, Иран и монархиите в Персийския залив. Специалистите правят мрачни прогнози. В краткосрочна перспектива в Ливан ще продължат сблъсъците между сунитите и шиитите, които след падането от власт на Асад може да прераснат в гражданска война. Израел ще се подготвя за прехващането на ракетите на джихадистите, ако те тръгнат по стъпките на „Хизбулла” и „Хамас”. Затова в района на Голанските възвишения ще бъдат разположени елементи от системата за противоракетна отбрана „Железен купол” и ще бъде ускорено разработването на ново поколение на системата.

Независимая газета

ООН: Близо 4 млн. сирийци са напуснали домовете си

ООН съобщи, че близо 4 милиона сирийски граждани са останали блокирани в Сирия, след като са избягали от домовете на фона на продължава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com