Бериша: Албания ще се превърне в регионална енергийна суперсила

5531
Бериша: Албания ще се превърне в регионална енергийна суперсила

По време на конференцията на тема "Енергиен пазар в Албания", която се проведе тези дни в Тирана, албанският премиер Сали Бериша заяви, че Трансадриатическият газопровод (ТАП) е важен не само за Албания, но и за цяла Европа, предаде КРОСС.

В своята реч той подчерта, че този газопровод ще бъде свързан с всички значими енергийни коридори, през които се подава газ в страните от Европа.

ИНА: Албанците в Македония имат право на революция

Албанската новинарска агенция INA публикува преди дни специална статия, в която се призовават албанците в Македония към революция, съ...

"Трансадриатическият газопровод е без съмнение най-важния и най-перспективния проект през последните 100 години в областта на енергетиката. Също така, ТАП за Европа представлява и проект от жизнено важно значение", уточни Бериша.

По думите на премиера територията на Албания е много благоприятна за изграждане на проекта. Той е категоричен, че ако това се реализира, страната ще се превърне в регионална суперсила в областта на енергетиката.

Проектът ТАП ще бъде с дължина от 520 километра и ще транспортира природен газ от Каспийския регион и Близкия изток до Европа. Газопроводът започва в Гърция, близо до Солун, и минава през Албания под Адриатическо море, след което излиза на италианския бряг в близост до Бриндизи.

Редактор: Десислава Ушатова

Душан Батакович: Проектът "Велика Албания" застрашава Балканите

"Велика Албания е голям проект, който може да дестабилизира целите Балкани и да предизвика нови конфликти". Това заяви известният сръ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com