Безпрецедентно: Кралицата присъства на заседание на кабинета

8505

Британската кралица Елизабет Втора направи нещо, което не беше правено повече от един век - отиде на "Даунинг стрийт", за да присъства на правителствено заседание във връзка с диамантения си юбилей - 60 години на трона, предаде БГНЕС.

Облечената в тъмносиньо манто кралица беше посрещната малко преди 10.00 ч. местно време от премиера Дейвид Камерън, след което влезе в официалната резиденция "Даунинг стрийт" 10.

По време на заседанието ще има дебат между премиера Камерън и външния министър Уилям Хейг, като кралицата ще присъства на част от заседанието около 90 минути в качеството си на "наблюдател", се казва в предварителното комюнике на резиденцията.

В исторически аспект британските монарси са ръководели заседанията на кабинета, като последният такъв случай е с кралица Виктория, починала през 1901 г.

Кралицата, която е държавен глава, има предимно символична роля и по традиция поддържа стриктен неутралитет по отношение на политиката. По дефиниция тя царува, но не управлява.

Според Родни Баркър, почетен професор по политически науки в London School of Economics, присъствието на кралицата на правителствено заседание е неуместно. "Мисля, че това е тъпо, разводнява нещата. Това потенциално показва, че кралицата може да научи неща, за които се смята, че не трябва да чува", подчерта политологът.

Редактор: Десислава Ушатова

Фиджи маха Елизабет II от парите си

Фиджи премахва от купюрите и монетите на националната си валута образа на британската кралица Елизабет II, който ще бъде заменен с ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com