Богата изложба представя плевенската Панорама в Нощта на музеите

886
Богата изложба представя плевенската Панорама в Нощта на музеите
Снимка: Община Плевен

И тази година Регионален военноисторически музей - Плевен се включва в Европейската инициатива „Нощ в музеите и галериите“, част от празничната програма на Община Плевен за честване на 15 май – Празник на град Плевен.

„Нощта“ ще започне с изпълнения на изключителни музиканти инструменталисти - Формация „ГеоМарЧаЛо“ с перкусии. Името на формацията е съставено от части от имената на музикантите. Това са: Георги Милтиядов, диригент, пианист, композитор и аранжор - едно от най-обещаващите млади имена в България; Чавдар Вълков – цигулар и концертмайстор на Плевенска филхармония; Лора Табакова – виолончелист с множество концертни изяви у нас и в чужбина. Тази вечер с „ГеоМарЧаЛо“ на барабаните ще бъде Николай Колев, който свири ударни инструменти в Плевенска филхармония, барабанист е на рок група „Криминале“ и журналист в Дарик радио.

Веднага след концерта Панорама „Плевенска епопея“ отваря врати за посетители, които могат да видят няколко извънредни изложби.

Във фоайето е експонирана изложбата „Реликви на Апостола“ с материали от фондовете на Регионален исторически музей - В. Търново и Регионален исторически музей - Ловеч, която дава възможност да се докоснем до някои от съхранените лични вещи на Апостола на Свободата. Във фоайето е експонирана и изложбата на РИМ - Ловеч „70 години от откриването на Музей „Васил Левски“, която в 18 постера проследява изминатия път от възникването на идеята в началото на ХХ в. до наши дни. Изложбата „Реликви на Апостола“ може да се разгледа до 30 май 2024 г.

В залата за временни експозиции се намира изложбата „Съхранените спомени за войната“. Сто оригинални фотографии от колекциите на музея, представени в 16 табла, пресъздават основни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея. Във витрини са експонирани културни ценности от фонда на РВИМ - Плевен: вестник „Илюстровани лондонски новини“ от 12/24 януари 1878 г., отразяващ победата при Плевен; „Военноисторически албум от Освободителната война 1877-1878 г.“, лични вещи на граф Н. П. Игнатиев, два оригинални портрета на император Александър II, две оригинални хладни оръжия – казашка шашка на главнокомандващия Николай Николаевич и турска офицерска сабя.

За всички ценители на историята на хладното и огнестрелно оръжие е предвидена презентация на оръжие на воюващите сили от Руско-турската война 1877/78 г. от фонда на РВИМ - Плевен, която традиционно предизвиква голям интерес.

Партньори на Регионалния военноисторически музей - Плевен и тази година са Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване - Плевен, които ще предложат на гостите тематични сладки изкушения в изложба-базар, а ученици от плевенската Професионална гимназия но туризъм „Алеко Константинов“ ще участват в организацията на посещението.

Членове на регионален клуб „Традиция“ - Плевен, облечени в атрактивни униформи, ще спомогнат посетителите да се потопят в епохата на Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея 1877 г.

Още: Д-р Христов: Ще настоявам за увеличаване на сумата, отпусната за Плевен за ремонт на отводнителната канализационна система

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Зацветяват Плевен с 20 000 розови храста, осигурени от дарител

Плевен отбеляза своя празник (СНИМКИ)

Олимпийската ни шампионка Ивет Горанова с открита тренировка в Плевен

Делегации от побратимени на Плевен градове гостуват за празника 15 май

При голям интерес премина екскурзоводният тур „По пътя на плевенската духовност и история“

Двойка лами са новите обитатели на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Д-р Христов: Ще настоявам за увеличаване на сумата, отпусната за Плевен за ремонт на отводнителната канализационна система

Плевен се възстановява след наводнението

Започва разчистването на щетите в Плевен след силната градушка

Изложби, инсталация и концерт в Регионалния исторически музей за Европейската нощ на музеите и галериите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен