Блъфира ли Обама за изтеглянето от Афганистан?

7544
Блъфира ли Обама за изтеглянето от Афганистан?

Дали президентът на САЩ Барак Обама обмисля сериозно да изтегли американските части от Афганистан до следващата година или новината за това бе израз на неговото разочарование от афганистанския президент Хамид Карзай?

Несъмнено, на Обама му е омръзнало от непрекъснато спираните и подновявани преговори с Карзай относно това колко войници ще останат в Афганистан след 2014 година. И със сигурност отношенията между двамата продължава да се влошават.

„Може да питате и представители на администрацията на Джордж Буш, те ще ви кажат, че да си имаш работа с Карзай понякога е като да си имаш работа с дете – той е непредвидим и променя непрекъснато решенията си”, казва журналистът Джон Кинг.

„Така че ако Карзай не вярва на собствената си армия, може да се откажете от пълното изтегляне на войските и да си кажете „По-добре е да се върна на масата за преговори”, казва още Кинг.

Подходът „трудна любов” се превърна в стандартен начин за водене на преговори с Карзай, казва и репортерът с ресор външна политика Елиз Лабът. „Споразумението за дългосрочното присъствие на американски войници в Афганистан продължава да се обсъжда, а Вашингтон знае до каква степен Карзай не иска да бъде оставен сам”, коментира тя.

Американски и афганистански представители обсъждаха възможността военните части, които останат в Афганистан след 2014 година, да участват в операции срещу екстремистите и да обучават афганистанските сили. Но миналия месец отношенията между двете страни се влошиха, след като САЩ и талибаните насрочиха мирни преговори, а в отговор Карзай прекъсна срещите. Пентагонът заяви, че не е взето никакво решение и разговорите продължават. „Продължаваме да работим по проблемите. Смятаме, че ще ги разрешим”, заяви говорителят на Пентагона.

Карзай наистина държи коз, предвид факта, че пълното изтегляне на войските ще постави САЩ в стратегически неизгодна позиция в неспокойния регион.

„Припомнете си последното десетилетие, вижте картата – не може да приемем, че по границата на Афганистан с Пакистан няма да има някакви американски части. А на всеки, който си мисли, че това няма как да се случи, ще дам пример с Ирак – всички си мислеха, че ще оставим войници там, а ние не го направихме”, казва Кинг.

Възможността за нулево присъствие на американските части не е прецедент за Обама. Отказът на иракското правителство да окаже правна защита на американските войски след края на войната бе една от основните причини за изтеглянето на американските военнослужещи, без да бъдат оставени инструктори.

Другата част от уравнението се състои в отношенията на Обама с неговите генерали, казва Кинг. „В Пентагона също се води ожесточен дебат за това. Генералите обсъждат колко войници да оставят в Афганистан и какъв да бъде съставът на силите. Така че президентът им отправя предупреждението „Не смятам да задържа войници в Афганистан”, коментира още Кинг.

Съвсем явно е, че Пентагонът иска да остави някакви части в страната и през цялото време планът бе именно такъв, казва и специалистът по отбраната Барбара Стар. „Но ако Карзай не договори споразумение, те просто не могат да останат”.

Може би най-големият губещ от ситуацията са разузнавателните агенции, които ще трябва да продължат да наблюдават „Ал Кайда” в Афганистан и Пакистан без помощта на американските сили. От логистична гледна точка, съвсем възможно е да са изведат американските части от страната до края на 2014 година, но тези решения трябва да бъдат взети сега.

Ако Обама нареди пълно изтегляне, тогава армията ще трябва да си направи график за връщането на войниците, закриването на базите и пренасянето на екипировката в рамките на следващите 18 месеца, казва анонимен източник от армията. Ще се наложи и промяна в графика за ротацията на американските войници, за да не се окаже, че някои ще бъдат изпратени в Афганистан само за да бъдат върнати няколко месеца по-късно.

В крайна сметка САЩ ще вземат решението в името на националната си сигурност, казва Лабът. „Решението няма да е повлияно от това дали сега Карзай е по-своенравен от обикновено. Да не оставим никакви части, особено специални, в Афганистан, който се намира до Пакистан и Иран, ще бъде един от факторите, които ще поставят САЩ в неизгодна стратегическа позиция”.

CNN

Обама наредил всеки държавен служител да следи и шпионира колегите си

За да бъде преодтвратено изтичането на деликатна информация и допускането на пробиви в сигурността, президентът на САЩ Барак Обама е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com