Бостънското клане

19257
Бостънското клане

Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

Все още може да се появят нови факти за бомбените атаки по време на Бостънския маратон, но това, което вече знаем, е достатъчно, за да квалифицираме случилото се като терористичен акт, извършен от хора, мотивирани от радикална интерпретация на исляма. За повечето хора това е достатъчно доказателство, че американската земя за пореден път е станала цел на ислямистки тероризъм. Този факт със сигурност е разочаровал определени познавачи в основните медии, които пламенно се надяваха, че извършителите ще се окажат десни екстремисти, но повече няма да може лесно да бъде оспорван.

Джохар Царнаев: Брат ми ръководеше атентатите в Бостън

Джохар Царнаев, който вчера беше обвинен в участие в двойния атентат на маратона в Бостън, заяви пред следователите, че брат му е рък...

Вместо това, се появи нова устойчива теория сред тези консервативно мислещи и тяхната армия от „експерти” по тероризма – митът за саморадикализиралия се, действащ самостоятелно терорист. Според „Ю Ес Ей Тудей” това не са „въвлечени терористи”, нито са „част от по-широк терористичен заговор”. По-скоро подобен пример има в Европа – това са „недоволни млади хора”, които са се саморадикализирали чрез интернет. Все пак обаче все още е възможно „братята да са десни терористи”, според неназовани експерти. А уважаван учен от университета в Лейчестър казва, че те може „да са имали някаква връзка с неонацистка група”.

Посланието на този епичен абсурд е, че тези недоволни младежи не представляват толкова голяма опасност, тъй като не са свързани с „Ал Кайда”, а следователно и с „въвлечен тероризъм”, каквото и да означава това. Дори и да е истина, това няма да бъде голяма утеха за жертвите на Бостънското клане. Но не само, че това твърдение е абсолютно погрешно, то представлява вредно и страхливо извинение за хаоса, който радикалният ислям е причинявал и ще продължи да причинява в Америка.

Нека за кратко обърнем внимание на митичния саморадикализирал се самотен терорист. След 11 септември 2001 година има 19 документирани предотвратени терористични атаки на територията на Америка. Мнозинството от заподозрените са родени и отраснали в Америка и са се радикализирали много преди част от тях да започнат да търсят подготовка и помощ от чуждестранни джихадисти. Те не са се радикализирали чрез интернет. Практически във всеки един от случаите те са прегърнали ислямизма в американски джамии и ислямски центрове, които се контролират от радикални уахабити, салафити или имами от „Мюсюлмански братя”. Някои от тях сами са поискали да бъдат джихадисти. Тази нерадостна реалност не е нито съвпадение, нито случайност.

Въпреки факта, че повечето американски мюсюлмани са добре интегрирани и икономически успешни, голяма част от мюсюлманската общност в САЩ се контролира от радикални ислямисти още от времето когато „Мюсюлмански братя” се появи за първи път в Америка с основаването на Мюсюлманската студентска асоциация през 1963 година. Практически всички ислямски организации, които оттогава съществуват в Америка, включително Ислямското общество на Северна Америка, Мюсюлманският съвет за обществени въпроси, Северноамериканският ислямски тръст, Мюсюлманското американско общество, Съветът за американско-ислямски отношения и безчет други организации, са производни на Мюсюлманската студентска асоциация и продължават да пропагандират радикалната идеология на „Мюсюлмански братя” и на саудитските спонсори на движението.

Мотивът за бостънската атака остава неясен

Не се споменава за възможен мотив за атаката по време на бостънския маратон в повдигнатите обвинения срещу оцелелия заподозрян Джохар Ц...

Как се вписват братята Царнаеви във всичко това? Те са пристигнали в САЩ преди десет години, така че дори по-големият Тамерлан е бил вероятно твърде малък, за да донесе ислямизма със себе си. Вече се знае, че Царнаеви често са посещавали Ислямското общество в Бостън, за което също се знае, че е основано от Абдурахман Аламуди – член на „Мюсюлмански братя”. Аламуди – някога стълб на мюсюлманската общност в Америка, в момента излежава 23-годишна присъда във федерален затвор за дейност, свързана с тероризъм. Джамията на Ислямското общество в Бостън и свързания с нея Ислямски културен център се управляват от Мюсюлманското американско общество, което според американски представители, е американското разклонение на „Мюсюлмански братя”. Неведнъж на сайта на организацията са били публикувани призиви в подкрепа на джихада и мъченичеството.

Ислямското общество в Бостън кани и лектори като родения в САЩ шейх Ясир Кадхи, известен антисемит. В една от неговите записани проповеди той нежно напомня на своите слушатели, че християните и евреите са „духовно мръсна субстанция”, чийто живот и предназначение нямат никаква стойност. Ние не можем да знаем какво още се случва зад затворените врати на Ислямското общество в Бостън, но едва ли някой бъдещ джихадист би предпочел интернет пред подобни вдъхновяващи проповеди.

Митът за саморадикализиралия се „самотен вълк”, колкото и да е празен, за съжаление продължава да се налага, тъй като отразява мантрата на администрацията на Обама, че единственият терористичен враг е „Ал Кайда”, а тя стремително отстъпва. Ще бъде нужно нещо повече от още едно Бостънско клане, за да може американците да разберат, че отгледаният у дома ислямистки тероризъм е ясна и съществуваща заплаха. Ще бъде нужна и различна администрация, за да се предприемат някакви мерки срещу това.

Нешънъл ривю

Тероризъм "made in USA"

Точно 102 часа Бостън живя в страх. Четири дни и шест часа – именно толкова време цяла Америка седеше пред екраните на телевизор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com