Джохар Царнаев: Брат ми ръководеше атентатите в Бостън

13341
Джохар Царнаев: Брат ми ръководеше атентатите в Бостън

Джохар Царнаев, който вчера беше обвинен в участие в двойния атентат на маратона в Бостън, заяви пред следователите, че брат му е ръководел смъртоносните атаки от миналата седмица и че нито една международна терористична групировка не е участвала в тях, съобщи Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

Според американската телевизия анонимен представител на властите е съобщил, че първоначалните разпити на Царнаев показали, че двамата братя можели да бъдат счетени за джихадисти, които са се радикализирали сами, извън конкретна организация.

"Джохар Царнаев, ранен и задържан в болницата в Бостън, заяви, че брат му Тамерлан (26 г.), убит в петък от полицията, искал да попречи на атаките срещу исляма", заяви източникът, цитиран от Си Ен Ен. Оцелелият заподозрян е заявил, че нито един член на международна терористична групировка не е участвал в действията им.

Джохар Царнаев може да бъде осъден на смърт, след като вчера му беше повдигнато обвинение за атентата на маратона в Бостън, при който загинаха трима души, а над 200 бяха ранени. Повдигнатите от федерален съд обвинения срещу младия 19-годишен американец включват употребата на "оръжия за масово унищожение", причинили смърт, съобщи министерството на правосъдието.

Същевременно служител от правоприлагащите органи на САЩ посочи, че въпреки че следователите засега не разполагат със свидетелства, че заподозрените са действали с още някого, предстои много работа преди да се каже със сигурност, че няма и други замесени.

В края на 2010 г. Русия предупредила ФБР, че Тамерлан Царнаев се готви да посети Чечения и Дагестан, за да се срещне с екстремисти, и въз основа на това американците разпитали Царнаев три пъти, но след няколко месеца, когато той наистина посетил руските кавказки републики, американците изобщо не разбрали за това пътуване.

Мотивът за бостънската атака остава неясен

Не се споменава за възможен мотив за атаката по време на бостънския маратон в повдигнатите обвинения срещу оцелелия заподозрян Джохар Ц...

Предполага се, че когато се качил в самолета, името на Тамерлан било записано грешно. Името му фигурирало в "черен" списък на Агенцията за национална сигурност (АНС), който служи на транспортни компании за идентифициране на подозрителни лица при пътуванията им. Както обаче обяснили пред разузнавателни източници, авиокомпанията, с която той пътувал за Русия, написала името му грешно. По този начин не е била направена връзка между името на пътника и името, фигуриращо в "черния" списък на АНС. Ако не е била допусната тази грешка, ФБР е щяло да проследи пътуването на Тамерлан Царнаев и да го следи плътно след завръщането му от Чечения и Дагестан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com