Чешкият президент положи клетва

3594
Чешкият президент положи клетва

Милош Земан встъпи официално в длъжността Президент на Чехия на официална церемония днес, предаде БНР. Земан пристигна в Пражкия храд в 9 сутринта със своята съпруга Ивана и с деветнадесетгодишната дъщеря Катержина.

Официалната церемония  се проведе във Владиславската зала на Пражкия храд. На нея присъстваха  председателите и членовете на двете камари на парламента, министри, досегашният президент Вацлав Клаус и неговата съпруга, вдовицата на Вацлав Хавел - Дагмар Хавлова.

Чехия се обърна към Брюксел заради ЧЕЗ в България

Чешкото правителство иска Брюксел да окаже натиск на София във връзка с лиценза на чешката компания ЧЕЗ в България, предаде „Фрий...

Земан заяви, че първата му цел е да успокои и да стабилизира чешката политическа сцена. Той ще си сътрудничи с правителството и очаква увеличаване на икономическия ръст на фона на икономическата криза. Втората му цел е подкрепа за така наречения от него остров на позитивната девиация и на хората с принос за развитието на страната.

Президентът обеща да се бори срещу мафията и свързаните с нея, които паразитират в тялото на обществото, както и срещу неонацистките бойци по улиците на чешките градове. Новият държавен глава не пропусна отново да отправи критики и към някои чешки медии, част от които по думите му се занимават с промиване на мозъци и  манипулиране на общественото мнение.

Той припомни обещанията си да бъде президент на всички граждани независимо от различията в политическите възгледи. Във военния парад в чест на новия президент участваха 240 войници и стражата на Пражкия храд. 

Милош Земан е първият държавен глава, избран в преки президентски избори през месец януари тази година в остра конкуренция с вицепремиера и външен министър Карел Шварценберг.  Предшественикът му в Пражкия храд Вацлав Клаус бе избран на съвместно заседание на депутатите от двете камари на чешкия парламент и беше държавен глава в продължение на десет години в два последователни мандата.

Чешкият президент бесен, че правителството не защитило ЧЕЗ

Новоизбраният президент на Чехия Милош Земан разкритикува чешкото правителство, че не е направило достатъчно за защитата на позицията н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com