Ципрас не можа да сформира коалиция и връща мандата

4391
Ципрас не можа да сформира коалиция и връща мандата
Опита да събере ляво правителство

Ръководителят на гръцката лява радикална партия СИРИЗА Алексис Ципрас обяви снощи, че отказва да сформира коалиционно правителство, тъй като не е успял да събере мнозинство за ляво правителство, предаде БГНЕС.

"Ние не можем да осъществим мечтата си за ляво правителство, тъй като няма мнозинство. Утре /четвъртък/ ще върна мандата, който ми бе даден от президента на републиката, и ще продължим да участваме в предвидените от конституцията процедури", каза Ципрас пред парламентарната си група след срещите си с всички лидери на гръцки партии в парламента.

37-годишният Ципрас, който е най-младият политически лидер в страната, получи по-рано вчера мандат за сформиране на правителство от президента Каролос Папуляс. Това стана, след като лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" върна мандата.

Гърция в безизходица

Лидерът на гръцката лява радикалната коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас се отказа от мандата за съставянето на ново коалиционно правителст...

Ципрас обеща по-рано при получаването на мандата да сформира коалиция, противопоставяща се на строгите ограничения на разходите, с другите леви партии, за да спрат промените в трудовото законодателство, изисквани от кредиторите на Гърция за подобряване на конкурентноспособността.

Неговата визия за един нов кабинет бе, че той трябва да отхвърли всички мерки за строго ограничаване на разходите, наложени от споразумението за отпускане на заем с ЕС и МВФ.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com