Диагноза: Вдетиняване!

15105
Диагноза: Вдетиняване!

Възрастни хора се радват на смартфоните си като бебета на дрънкулките си. Вдетиняването на обществото е в напреднала фаза и на всичкото отгоре намира отклик сред политиците. В ход е инфантилизация на обществото.

Редиците на вечните деца се множат. Ако преди в метрото хората четяха обикновено вестник, в наши дни все по-често виждаме мъже, изтупани в костюми, на път за работа в захлас да играят компютърната игра "The Legend of Zelda". Жени заничат в реклами за Botox to go, пият вода от пластмасови шишета, напомнящи за по-ранната им възраст, или пък играят "Final Fantasy" - вероятно като допълнение след прочита на "Хари Потър" или пък "Властелинът на пръстените".

"Не искам да порасна", провиква се Питър Пан, когато избягва в Невърленд. "Искам да остана малко момче и да си играя". Днес има не един, а много Питър Пановци. Те са зрели мъже или жени, привнесли си Невърленд в своя свят. Достатъчно е само да хвърлим поглед върху общението на хората с техните престижни социални символи като iPad и iPhone, с които те непрекъснато си играят и които изглеждат винаги нови, защото вчерашният модел неизменно се заменя с най-новия. Вчерашният модел може би им напомня за собствената преходност, затова и трябва тутакси да се подмени с нов.

Колко "добре дошли" са чужденците в Китай?

Да си чужденец в Китай е привилегия. Все още. Китайците ценят качеството на европейските стоки. Чуждестранният труд е на почит. В пос...

Искам да имам!

Може би обаче властта на ранното детско задоволяване на потребностите е онова, на което се покоряват мнозина. "Искам да имам" - такова изглежда е станало мотото на големи части от обществото, които се радват на смартфоните си така, както бебетата на дрънкулките си.

Кой може да каже на какво се дължи цялото това вдетиняване? Американският политолог Бенджамин Барбър смята, че капитализмът отприщва инфантилизацията. Постоянният натиск да продадат продуктите си кара фирмите да разпалват у хората ламтежа за потребление, сочи Барбър в книгата си "Consumed. Как пазарът прелъстява децата, вдетинява възрастните и подкопава демокрацията". Но обяснява ли тази теза явлението? Едва ли. Та нали не от вчера и завчера живеем в условията на свободното пазарно стопанство!

Много Питър Пановци

Национализмът: Модерно лице и стари агресии

Той минава за млад, мил, секси и прокламира себе си с агресивни модерни средства. Думата е за национализма, който си симпатизира с по...

Може би обяснението е в това, че семействата вече имат не по две-три деца, а в повечето случаи само по едно дете? Има наистина нещо вярно в това, че във все по-застаряващото общество поне четирима - татко, мама, дядо и баба - се грижат за едничкото чедо. И с дружни усилия те наистина успяват не само да го разглезят, изпълнявайки всичките му желания за играчки, но и да го превърнат в домашен тиран, който като Питър Пан иска да си остане малък, та да си играе до насита.

Каквито и обяснения да се дават, видно е във всеки случай едно: а именно, че вдетиняването вече е навлязло и в политиката. От известно време в лицето на "пиратите" имаме партия, която издига въпросното "искам да имам" в първа цел на своята програма. Било то като настояване за безплатно ползване на обществения транспорт, било то като ламтеж за свободно и безвъзмездно ползване на всичко, което се публикува в интернет - от видеоклипа и последното поп-парче до публикацията в последното издание на вестника. С което отново сме в оралната фаза на посягащото към всяко нещо малко дете!

Ако не друго, това поне ни помага да разберем логиката на пиратите в искането им за избирателно право от 12-годишна възраст нагоре. Добре дошли в епохата на вдетиняването!

Източник: Дойче веле

Мамините деца на 21 век

Всеки млад човек си мечтае да заживее самостоятелно. Но в днешните кризисни времена това е станало почти невъзможно. В България напри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com