Колко "добре дошли" са чужденците в Китай?

10088
Колко "добре дошли" са чужденците в Китай?

Да си чужденец в Китай е привилегия. Все още. Китайците ценят качеството на европейските стоки. Чуждестранният труд е на почит. В последно време обаче в страната се завихри ксенофобска вълна. Каква е скритата й причина?

Китайските шофьори не смеят да минават много близо до чужденците по улиците, защото катастрофа с чужденец може да им докара много главоболия.  В ежедневието все още царят уважение и любезност към чужденците. През последните седмици обаче няколко видеоклипове внесоха безпокойство сред чужестранната колония в Китай.

Всичко започна с един видеоклип в китайски сайт, който за кратко време беше свален десет милиона пъти. В първите кадри на голяма улица в Пекин е заснет жител на Кавказ, а в краката му се вижда леко облечено, викащо за помощ китайско момиче. В следващите кадри кавказецът е идентифициран като британски турист. Неколцина китайци спасяват жената и прогонват мъжа. Видеото всъщност иска да покаже как западняците унижават китайците.

Внимание, отровна светлина!

Когато ЕС наложи въвеждането на енергоспестяващите крушки в бита, всички смятахме, че вършим нещо добро за околната среда, а и за джо...

"Горещ телефон" в полза на "прочистването"

"Вървете си там, откъдето сте дошли. Пекин не ви посреща с "Добре дошли", пише в блога си възмутен коментатор, като прави алюзия с космополитното мото на Олимпийските игри. Седмица по-късно пекинската служба за обществена сигурност стартира на сайта си "Миролюбив Пекин" стодневна кампания за "прочистване" на града от чужденци, които нямат разрешително за престой. Обявяването на кампанията в интернет е илюстрирано със свит юмрук. Службата за обществена сигурност предоставя и "горещ телефон", на който всеки гражданин може да информира за подозрителни чужденци. 

В китайските социални мрежи мнозина веднага направиха връзка със скандалното видео, но службата за обществена сигурност отрича да има нещо общо със случая. В действителност в Пекин сред официално регистрираните 200 000 чужденци има и мнозина с фалшиви документи. Фалшифицирането на документи се е превърнало в доходен бизнес.

Китайците не искали "боклук"

Американците захвърлят американските си паспорти

Все повече заможни американци захвърлят американските си паспорти. Причината е чисто финансова: САЩ са единствената страна, която обл...

Смущаваща реакция дойде от водещите на телевизионно предаване в една дискусия за съжителството между чужденци и китайци. Водещият на предаването "Диалог" Янг Руи публикува коментар в своя Weibo-Account (аналог на Туитър), като в него говори за "чуждестранен боклук", който сега трябвало да  бъде изчистен. Чудестранният "боклук" бил дошъл в Китай, защото в родината си нямал работа, и използвал страната за търговия с хора. Освен това тези чужденци били и шпиони, които предавали сателитни данни на чужбина. Янг окачествява американската журналистка от китайски произход Мелиса Чан, която беше експулсирана заради коментарите си, като "безсрамна чуждестранна уличница".

"Боклук" очевидно е всеки, който критикува китайското правителство. Реакциите в китайския интернет са разнопосочни. Много юзъри саркастично отбелязват: "Това не е достатъчно! Върнете от чужбина и всички жени и деца на функционери, за да помагат за изграждането на татковината ни, та "чуждестранният боклук" да не може да я погуби!" Много други китайци обаче пригласят на коментатора: "Не разбирам защо нашите сънародници се прекланят пред чужденците", пише един юзър. Според друг пък европейците и американците, които идвали в Китай, били само идиоти, скитници и мошеници.

Кой е кривият?

Лошото в случая е, че ксенофобията придобива широки мащаби. В проведена наскоро анкета 90 процента от участниците споделят, че Китай трябва да проверява трудовия статут и финансовите възможности на всички чужденци, преди да им издаде входна виза. Някои чужденци в Китай смятат, че ксенофобската вълна се надига и поради факта, че в последно време официален Пекин на два пъти се изложи пред света. Съвсем наскоро милиционерски началник и един правозащитник потърсиха закрила от китайския произвол в дипломатически представителства на САЩ.  Във всеки случай ксенофобията показва, че въпреки икономическия подем, много китайци са още твърде далеч от претенциите за суверенитет.

Китайците превземат Америка

Все повече китайски фирми поемат към САЩ - не заради нещо друго, а защото там производството им излиза по-изгодно. Предразсъдъци, че ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com