Дилемата пред гърците: Да се топлят или да стоят на студено

8433
Дилемата пред гърците: Да се топлят или да стоят на студено

"Идеално отопление без петрол", "Топлете се и плащайте малко" - подобни реклами са навсякъде в Гърция: по телевизията, радиото, в метрото и на интернет сайтовете.

Равняването от октомври на цената на газьола за домакински нужди, която досега не бе променяна поради социални съображения, с тази на бензина, за да се напълни изпразнената държавна хазна, жестоко удари домакинствата, които изнемогват след трите години икономии.

Дори хората, които имат редовна работа, не могат да плащат по 1,35 евро за литър газьол. Преди година той струваше 0,95 евро. Миналата зима похарчихме 1500 евро, тази ще ни трябват повече от 2000, оплаква се 39-годишната г-жа София Канаути, която е чиновнична на непълно работно време.

Тя живее в тристаен апартамент в западната част на Атина на семейни начала с мъж, чиято заплата, както и на много други гърци, е орязана от работодателя му с 20% заради кризата.

Макар използването на природен газ да се разширява, отоплението с нафта много разпространено в града.

Всеки се спасява като търси индивидуални решения. На пазара на отоплителните уреди изборът е голям: от печка на дърва до климатици и лъчисти панели.

В северна Гърция термометърът пада под 0 градуса зимата и въпросът за отоплението тревожи местните власти, които отговарят за отоплението на училищата.

Министърът на вътрешните работи Еврипидис Стилианидис уверява, че 80 милиона евро са деблокирани, но синдикатите на учителите и кметствата твърдят, че едва част от тази сума е изплатена, което оставя доста училища на студено.

Безпокойството нараства и заради масовата сеч на дървета, която взема тревожни мащаби в някои райони. Това призна и заместник-министърът на околната среда Ставрос Калафатис. Той предупреди срещу опасността от обезлесяване, подкрепяйки опасенията на еколозите.

Ако Европа наистина се интересува от страната, тя би могла да отпусне средства, за да предотврати опропастяването на околната среда в резултат на обезлесяването, казва Никос Бутрос, 45-годишен шофьор, живеещ в двустаен апартамент в предградие на Атина.

Но правителството и кредиторите от ЕС и МВФ залагат на повишаването на цените на горивата, за да попълнят обществените приходи и да ограничат измамите с петролни продукти, които са нещо обикновено в Гърция: според неотдавнашно изследване една пета от продавания бензин е смесен с по-евтиния газьол за домакински нужди.

Продажбите на горива са паднали с 80-85% в сравнение със същия период на миналата година – заявява Михалис Киусис, председател на Федерацията на собствениците на бензиностанции, макар да признава, че това отчасти се дължи и на по-топлото време до началото на декември.

Редактор: Д. Симова

Гърци на поход срещу неофашизма

Стотици гърци и граждани на Европа протестираха срещу проявите на расизъм и изблиците на неофашизъм в Гърция и други европейски стран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com