Проблем с направленията за лекари няма, казва директорът на НЗОК

7176
Проблем с направленията за лекари няма, казва директорът на НЗОК

Направленията за специалисти в здравеопазването не са проблем - в момента всички лични лекари имат достатъчно направления за пациентите. Това заяви председателят на НЗОК Пламен Цеков.

Според него спрямо моментната ситуация нещата са разпределени перфектно - съобразно средствата в сектора на здравеопазването. Проблем обаче можело да има евентуално през юни, но "имало достатъчно буфери, за да бъде преодоляна евентуална криза".

За здравното досие директорът на НЗОК каза, че личният код трябва да се вземе от пациента. За шест дни вече има издадени 7 хил. кода.

По казуса, че на хората с увреждания им се ограничава достъпът до страницата със здравните досиета, директорът на НЗОК посочи, че с пълномощно може да се дава код на съответното лице. "От една страна, обаче, е Законът за защита от дискриминация, от друга Законът за защита на личните данни. Ако по единия закон дадем кода с пълномощно е добре, но изпадаме в колизия със Закона за личните данни и затова сме отправили допитваме до Комисията за защита на личните данни и очакваме отговор. Тази седмица и този казус ще бъде изчистен, така че хората с увреждания ще имат достъп до електронното си досие", подчерта Цеков пред БНТ.

Междувременно стана ясно, че бившият финансов министър Симеон Дянков не е информирал и не искал становища от експерти на Министерството на здравеопазването (МЗ) по въпроси извън утвърдения бюджет на МЗ, сочи справката на Министерство на здравеопазването, която БГНЕС цитира съгласно Закона за достъп до обществена информация.

Тази част от справката е в отговор на въпрос дали МЗ е запознато с пренасочването на парите от здравни осигуровки към фискалния резерв или към друга партида от Дянков и дали е искано становище на експерти на МЗ.

Здравната каса орязала още направленията

Между 8 и 12% е намалението в броя на направленията, с които разполагат личните лекари за второто тримесечие на годината. Здравната к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com