До 2 месеца 40 посолства със сметки в HSBC трябва да ги закрият

4970
До 2 месеца 40 посолства със сметки в HSBC трябва да ги закрият

Британската банка HSBC е дала срок от 60 дена на 40 дипломатически мисии да закрият своите сметки в трезора, съобщава Би Би Си. Това се вършело в рамките на процедура за намаляване на риска, пише БГНЕС.

В съобщение на банката по случая се казва, че от май 2011 г. е в ход процедура за преразглеждане на отношенията на HSBC с нейните клиенти-юридически лица и се подчертава, че банката се отнася към дипломатическите мисии като с всички останали свои клиенти. Сред засегнатите от мярката е и мисията на Ватикана. От Форийн офис оказвали помощ на дипломатическите представителства да пренасочат плащанията си през други британски банки. Но дипломати твърдят, че процедурата сериозно затруднява дейността им.

Посолствата държат по сметки в местни банки средства за различни плащания като заплати, наеми на помещения като резиденции на посланици и услуги, а също така получават плащания за оформяне на паспорти и визи. По принцип е сравнително сложно да се извършват сериозни плащания ако дадена институция няма сметка в британска банка. Почетният консул на Бенин Лорънс Ландау каза пред в. "Мейл от сънди", че неговата мисия е сериозно затруднена да открие сметка в друга британска банка: "Опитахме, но всички ни отказват." В същия тон се изказва и посланикът на Папуа-Нова Гвинея Джон Белавю, чиято мисия е работила 22 г. с HSBC.

Банките започнаха да гледат на посолствата като на източници с повишен риск – било поради политически причини, било поради опасността чрез техни сметки да се извършва пране на пари. През 2004 г. на трезора Riggs National във Вашингтон беше наложена солена глоба, след като от доклад на сенатска комисия стана ясно, че шефове именно от отдела за обслужване на дипломатически представителства са помогнали на чилийския диктатор Аугусто Пиночет да укрие милиони долари. През миналата година HSBC беше глобена 1,92 млрд. от американските власти за пране на пари, най-вероятно идващи от латиноамерикански наркокартели. Тогава банката лаконично коментира, че наистина неефективо е противодействала на порочната практика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com