Добри новини за Земята: Ниска раждаемост и застаряване

13788
Добри новини за Земята: Ниска раждаемост и застаряване

Брайън Уелш, журналист и автор в сп. „Тайм”

В периода  2006-2007 г. работих като журналист в Япония, което ми помогна да осъзная, че основна черта на японците е да правят нещата първи. Телефоните с камера, Дзен будизмът, енергоспестяващите колички, огромният държавен дълг, стабилната константна икономика, мангата – неща, все измислени в Япония. Или с една дума, всичко, което се случва първо в Япония, евентуално по-късно си проправя път към останалата част на света. Това се отнася и за раждаемостта.

Един от най-разискваните социални въпроси сред японската общественост е все по-ниският брой сключени бракове сред младите и намаляващата раждаемост, което пък води до застаряване на населението. Този въпрос продължава да бъде силно медийно застъпен в японските медии. Но каквато и да е обществената тревога, за младите японки раждането на няколко деца не е приоритет, или поне не в условията на това общество.

Българското население продължава да застарява

Процесът на демографско остаряване продължава. Това стана ясно на експертна пресконференция в МТСП днес, на която бяха представени ре...

Сега това, което се случваше в Япония, се случва и по целия свят. Както пише в рубриката си в Ню Йорк Таймс Дейвид Брукс, „ниският процент раждаемост обхваща по-голямата част от света -  от Иран  (1.7 раждания на жена) до Русия. И съчетан с висока смъртност, можем да говорим за свиване на населението”. Според Брукс светът е изправен пред това, което авторът Филип Лонгман нарича „сиво цунами” - моментът, в който населението, обхващащо възрастовата група над 60 г., взима числено превъзходство спрямо тези под 30-годишна възраст. Според Брукс това е катастрофа на забавен кадър, защото застаряващите страни ще се изправят пред затруднената ситуация да се грижат за големи популации от възрастни хора без да имат ресурс от млада и енергична работна ръка.

Преди всичко обаче, както Аманда Маркот посочва в „Slate”, е малко трудно да се разграничат твърденията на  Брукс за плодовитостта на жените от неотдавнашната политическа война с контрацептивните компании. В крайна сметка се оказва, че намалената раждаемост е резултат от еманципацията на жените и тяхната независимост, защото когато една жена се почувства финансово независима и силна, тя почти винаги избира да има по-малко деца.

Глобалното застаряване ще предостави нови предизвикателства пред обществото като това  кой ще се погрижи за възрастните хора и още по-важното - кой ще плати за тези грижи?

Застаряващото общество, което ще се появи, ще бъде далеч по-бавно в адаптацията си спрямо променящата се околна среда, но ние няма как да спрем този процес и не виждам защо трябва да го правим. Почти навсякъде по света, независимо от държава, религия, култура, раждаемостта намалява и дори често с много бързи темпове, тъй като жените стават по-добре финансово обезпечени, образовани, еманципирани. Не е трудно да си обясним защо това се случва. Хората от селските региони с времето ще се преместват все по-масово към градовете,  ставайки все по-богати и образовани, осигурявайки ниска детска смъртност при своята популация, което от своя страна намалява необходимостта от по-висока популация  за запазване на рода им.

Фактите са такива, ние трябва да свикнем с идеята, че светът застарява, което погледнато от друга гледна точка, не е чак толкова лоша новина. Знае се, че многочислеността на населението е причина за почти всички екологични катастрофи по света - от обезлесяването, изчезващите животински видове, замърсяването на околната среда, до промяната и изменението на климата. В този ред на мисли запазването на хармоничната численост между хора, животни и растения чрез по-ниската човешка раждаемост, всъщност би увеличил живота на планетата и в частност дълголетието на човешкия род, което е определено добра новина за нас като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com