Държавата, в която животът не струва нищо

12083
Държавата, в която животът не струва нищо

Новият Чикаго на престъпността е в Централна Америка: Хондурас минава за най-опасното място на света. Никъде другаде процентът на убийствата не е толкова висок.

Оуен е на 17 години. Той излежава присъда в затвора за малолетни престъпници в Сан Педро Сула. Градът минава за един от най-опасните в света. С най-много убийства в страната и с най-много убийства в света. "Грабежи, убийства, изнудване. Години наред. Още като дете се присъединих към бандата Мара 18", разказва Оуен.

"Мара 18" е една от младежките банди в страната. Повечето са със строга йерархия и дават на момчетата от бедните квартали усещането за власт и могъщество. Двете доминиращи банди, "Мара 18" и "Мара Салватрука", са враждебно настроени една към друга. Борбата им за надмощие е брутална.

Турците вече не искат в Европа

Турците вече не копнеят да са част от обединена Европа. Според 85 на сто от тях животът там и без това не е особено привлекателен. Бе...

Смъртта дебне отвсякъде

Даниел Ернандес е шофьор на такси в Сан Педро Сула. Градът е смятан за най-големия икономически център в Хондурас. На пръв поглед обстановката там е спокойна. Но вероятността човек да бъде убит е 20 пъти по-голяма, отколкото в който и да е американски град. Таксиметровият шофьор дори смята, че положението тепърва ще се влошава: "Шофьорите на автобуси тук са подложени на рекет. Също и хората, които имат по някое малко магазинче. От време на време минава някой и казва кой колко трябва да плати. Който откаже, си играе със смъртта. Рискът е съвсем реален", казва Ернандес.

В Хондурас има почти 5 000 банди. Политологът Гручо Перес твърди, че не е достатъчно борбата срещу престъпността да се концентрира върху младежките банди. "Търговията с наркотици се разраства все повече поради простата причина, че бандите имат влиятелни покровители", казва Перес. "Има групи и лица с много власт, които са директно свързани с наркобизнеса: депутати, съдии, кметове. Има нужда от повече прозрачност, за да се разбере например откъде получават парите си политиците. Те оставят наркокартелите да действат свободно, без да предприемат необходимите мерки."

И военните са безсилни

Аалбанците бягат в чужбина

За 20 години 1/4 от албанското население е избягало в чужбина. Повечето албански емигранти напускат родината си с цел трайно заселване ...

Много граждани на Хондурас смятат, че от военния преврат насам положението в страната се е влошило значително. След свалянето на президента Селая през 2009 година властта бе поета от нова върхушка и спиралата на насилието се завъртя на пълни обороти.

Оуен вече е в затвора, макар да е едва на 17 години. Той обаче не възнамерява да се откаже от пътя, по който е поел: "За мен няма изход. Ако се откажа, няма да оцелея. Като изляза оттук, просто ще внимавам да не ме окошарят пак. Но винаги ще си остана член на "Мара 18"."

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com